Koи ceĸтopи в Kитaй щe бъдaт зaceгнaти нaй-мнoгo oт ĸopoнaвиpyca


Дата: 21/02, 02:24

Продължаващото влияние на коронавируса в Китай доведе страната до икономически застой. Докато компаниите се опитват да възстановят постепенно работа, хората преустановиха пътуванията, ограничиха пазаруването и храненето навън, пише CNBC. Според доклад на S&P Global коронавируса ще причини краткотраен удар върху потреблението, което е все по-важна част от растежа в страната и ще окаже влияние върху други сектори.

Според анализа напредъкът по възстановяването на работните процеси е бавен. Дори след като работниците се върнат, те трябва да спазват мерките за карантина, а производството във фабриките ще бъде ограничено. "Контролът, който има за цел да спре разпространението на вируса, спря движението на хората, спря бизнеса и затвори офисите в страната",се казва още в доклада.

Според анализите на S&P Global и Morgan Stanley има някои сфери, които ще бъдат значително засегнати от коронавируса. Сред тях са недвижими имоти, туризъм, ресторанти. 

Ресторанти

Секторът на ресторантите в Китай ще отбележи "значителен" спад в продажбите през първото тримесечие. S&P Global прогнозира, около 45% до 55% спад на приходите от продажби в сравнение със същия период на миналата година. "Коронавирусната епидемия съвпадна с тазгодишния пролетен фестивал. След като на 23 януари град Ухан беше затворен и поставен под карантина, ресторантите в цялата страна затвориха вратите си за клиенти по време на китайската Нова година", пишат от S&P Global.

От Morgan Stanley прогнозират, че двуседмичното спиране на казина в Макао ще струва доста - може да доведе до спад от над 50% в печалбите за първото тримесечие.

Туризъм

Върху приходите от туризма ще бъде нанесен "тежък удар", засягащ цялостните годишни резултати, дори ако епидемията е под контрол до март. Избухването на огнището съвпадна с почивните дни около Нова година година, което е пиков период на пътуване. Повечето туристически дестинации, хотели, курорти и паркове са временно затворени.

Недвижими имоти

В сравнение с епидемията от SARS през 2002-2003 г., новият коронавирус ще има "по-тежко въздействие" върху имотния сектор, заяви S&P Global. Ръстът на продажбите в някои градове вероятно няма да се възстанови през тази година, се казва в доклада. "Това се дължи на спиране на търсенето на жилища от работници мигранти, които традиционно се връщат в родните си градове по време на пролетния фестивал и обикновено използват периода за закупуване на имоти", гласи доклада.

Дългосрочното въздействие върху търговските имоти, като офис сгради и молове, също не бива да се подценява, каза S&P Global. Ще отнеме много време, за да се напълнят отново търговските центрове. Разпространението на вируса обаче, е насърчило китайските фирми да направят мащабни промени, преминавайки към онлайн търговия, като допълнително увеличават обхвата си и привличат нови потребители. Според Morgan Stanley над 50 китайски града закриват сайтове за продажба на имоти.

Забавления

Киносалоните вече са претърпели финансов удар, а загубите ще се окажат трудни за възстановяване, дори по време на пролетния фестивал в Китай, се казва в доклада на S&P Global. Вирусната епидемия настъпи през един от най-добрите сезони за продажби на киносалоните в Китай. Бяха изтеглени седем филма, планирани за пускане по време на почивните дни около Нова година. Това струва загуби в боксофиса, възлизащи на 1,4 милиарда юана (210 милиона долара). Повечето театри също се затварят за две седмици.

Електронна търговия

Дори хората да пазаруват повече онлайн, отколкото да ходят по магазините, и компаниите за електронна търговия също могат да претърпят временни загуби. Морган Стенли посочи, че има логистични пречки, които спъват доставките и нанасят удар върху електронната търговия. Наложените мерки за ограничаване на вируса може затворят някои магистрали и основни пътища.

 

money.bg



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Инфарктна ситуация в Хелс Китчън, участничка заплаши шеф Ангелов
Дата: 29/03, 10:34

Мъжът на Гала едва ли искаше да чуе това
Дата: 29/03, 10:09

Без карти, само в брой плащате в пощите
Дата: 29/03, 10:08

Борисов: Мераклии за премиер винаги ще се намерят
Дата: 29/03, 10:081 Коментар

Бой в парламента
Дата: 29/03, 10:022 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия