За здравето на цялото семейство: Изследване с 29 показателя, витамини, скрининг на сърце и щитовидна жлеза в „ЛИНА”


Дата: 11/03, 09:50

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на пациентите си в областите Варна, Бургас и Ямбол пет нови профилактични кампании. Кампаниите важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” през месеците март и април 2020 г., като предварително записване на час или направление от лекар  не са необходими. Таксата манипулация е 2 лв.

Актуални профилактични кампании в периода март – април 2020 г.

Стандартно изследване на кръв с 29 показателя

То е подходящо за цялото семейство и е едно от най-търсените, тъй като показва нивата на кръвната захар, добрия и лошия холестерол, състоянието на бъбреците и черния дроб. В него са включени: пълна кръвна картина с 16 показателя, кръвна захар, общ белтък, албумин, билирубин-общ, билирубин-директен, пикочна киселина, общ холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол, VLDL холестерол, триглицериди, АсАТ и АлАТ. До края на април изследването е на намалена обща цена от 15 лв. вместо 33, 50 лв. Препоръчително е да се извършва сутрин, на гладно. 

Грижа за сърцето

Тази профилактична кампания обединява изследвания, които прогнозират риска от развитие на сърдечни заболявания. Това са атерогенен индекс (ApoB/ApoA1 ), хомоцистеин и високочувствителен C-реактивен протеин (CRPhs). Общата им цена е намалена на 40 лв. вместо 81 лв.

Аполипопротеин А1 и аполипопротеин В са сред новите анализи, които медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага. Съвместното им изследване дава възможност да се изчисли коефициент на атерогенност  - Апо В/Апо А, чието повишение е тясно свързано с  опасността от инфаркт и инсулт. Този индекс има по-добра  прогностична стойност  отколкото останалите липидни съотношения като общ холестерол /HDL; LDL/HDL/ относно риска от бъдещи сърдечносъдови и мозъчни усложнения. Предимствата на атерогенния индекс се открояват особено при метаболитния синдром, при който дислипидемията се характеризира с високи стойности на триглицеридите, но нивата на LDL- холестерола могат да бъдат нормални.

Високите нива на хомоцистеин увреждат ендотелните клетки на съдовете, което е основен момент в развитието на атеросклерозата и многообразните ѝ прояви от страна на сърдечно-съдовата система и мозъка - инфаркт, инсулт, периферна съдова болест и др. Той се свързва и с повишена съсирваемост на кръвта и образуване на кръвни съсиреци (тромби), с отслабване на имунната система и свързаните с това редица хронични болестни процеси в организма.

В пакета „Грижа за сърцето” е включен и високочувствителен C-реактивен протеин (CRPhs), защото според нивата му рискът от съдови инциденти се разделя на нисък, умерен и висок. За правилната интерпретация на риска, изследването трябва да се провежда при метаболитно стабилни пациенти, без остри и системни заболявани.

Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин, на гладно, като за аполипопротеините това не е задължително условие, което се счита за още едно тяхно предимство.

Витамин D, калций и фосфор

Витамин D, калцият и фосфорът спомагат за здравината на костите и зъбите. Витамин D има и важна роля за имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране нивата на инсулин. Той е важен при превенцията на диабет тип 1 и 2. Изследванията се извършват сутрин,  на гладно, две седмици след спиране на приема на витамини. Тяхната цена е намалена на 18 лв. вместо 33 лв.

Витамин B12, магнезий и желязо

Витамин B12 има значение за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Магнезият от своя страна е важен минерал за мускулите, нервите и сърцето. А нивата на желязото могат да са ориентир за това дали страдаме от желязодефицитна анемия. До края на април общата цена на изследванията е намалена на 16 лв. вместо 28 лв.

От лаборатория „ЛИНА” обръщат внимание, че при изследване на желязо трябва да се имат предвид и да се спазват някои изисквания, за да може полученият резултат да е достатъчно информативен и да улесни диагностичния процес. Оценката на железния статус на организма трябва да се извършва сутрин, на гладно и преди започване на терапия със железни препарати и добавки, съдържащи желязо. Концентрациите на желязо варират значително в рамките на деня, като са най-високи сутрин и най-ниски вечер. Проследяването на ефекта от провеждана терапия с железни препарати трябва да се извършва поне 20 дни след прекратяването ѝ. Приемът дори на една таблетка желязо преди изследването, може значително да повиши неговите нива. Алкохолът, естрогените, орални контрацептивни препарати също могат да повлияят резултата като го повишават. Някои антибиотици, големи дози аспирин, перорални препарати за лечение на диабет и тестостерон го понижават. Непосредствено преди менструация, стойностите му са по-високи и се понижават по време на самия цикъл. Прием на Витамин В12 до 48 часа преди извършване на изследването също може да повиши резултата. Хронично недоспиване и силен стрес понижават нивото на желязо в кръвта. Също така не е препоръчително изследването да се прави по време на остра инфекция.

Изследвания за щитовидна жлеза: TSH + Anti TPO

Последната профилактична кампания предлага съвместно изследване на  тироид-стимулиращия  хормон   TSH и Anti TPO антитела. Изследванията са подходящи както за хора с хронични заболявания на щитовидната жлеза, които трябва да проследяват състоянието си, така и към жени, планиращи бременност. Причината е, че нормалната функция на щитовидната жлеза е съществен фактор за правилното развитие на плода.  До края на април двете изследвания са на намалена обща цена от 13 лв. вместо 26 лв.

Месечните кампании на лаборатория „ЛИНА” важат в самостоятелните ѝ лаборатории в областите Варна, Бургас и Ямбол. Таксата манипулация е 2 лв.

 

 

 

 

 

* публикация

 

 

 

 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Вътев прави закон за кооперативите
Дата: 18/04, 18:09

Караджов: Служебният кабинет е на ГЕРБ и ДПС и те вече са с едни гърди напред за изборите
Дата: 18/04, 17:43

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 18/04, 17:40

Натали Трифонова каза къде ще е 0 градуса утре
Дата: 18/04, 17:31

До седмици възстановяват една от любимите чешми на варненци
Дата: 18/04, 17:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия