Европейският съвет и ЕП ще обсъдят мерките срещу епидемията от COVID-19


Дата: 26/03, 07:21

Европейският съвет и Европейският парламент ще обсъдят днес мерките срещу епидемията от COVID-19. Предвижда се видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да започне в късния следобед, съобщава БТА.

Евродепутатите ще заседават от сутринта, за да гласуват мерките, предложени досега от Европейската комисия. Очаква се те да подкрепят възможността държавите от ЕС да използват неоползотворените досега средства от еврофондовете за пресичането на заразата, както и бюджетните правила да бъдат временно облекчени.

Заради епидемията повечето евродепутати ще участват в сесията от домовете си. Те получават за първи път в историята на ЕП възможност да гласуват там, където се намират, а не в заседателната зала. През целия ден точка по точка от дневния ред те ще гласуват с попълването на протоколи, които ще снимат и изпращат от служебната си електронна поща до сървър на ЕП.

С гласуването на промените се предвижда предварителните плащания от фонд "Солидарност" да достигат 100 милиона евро, както и средствата да се ползват не само при бедствия, а и за опазване на общественото здраве. Досега фондът помага на държавите при природни бедствия и от началото на века е осигурил над пет милиарда евро за покриване на щети.

ЕП се очаква да подкрепи и предложението на ЕК за борба с епидемията да бъдат насочени 37 милиарда евро от общия бюджет за сближаване. Предвижда се резултатите от гласуването на евродепутатите да бъдат обявени късно тази вечер или утре.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 02:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 02:40

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 02:40

Александър Везенков: Ситуацията не е идеална за мен
Дата: 29/03, 02:00

На 29 март рожден ден има Красимир Балъков
Дата: 29/03, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия