Д-р Ангел Кунчев: 2-3 са основните групи на заразяващи се с коронавирус. Излекуваните ще стават все повече


Дата: 26/03, 16:52

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

В рамките на темпа от предишния ден - между 15 и 20 нови случаи ще бъдят обявени днес от щаба, борещ се с коронавируса. Това обяви в предаването "Плюс Минус" д-р Ангел Кунчев. Той коментира всички актуални теми около пандемията, една от които е дискусията за ползването или не на бързите тестове.

"Ядоса ме една празна дискусия, с която занимаваме обществото, а когато страната е в тежък момент, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни и ясни изпълними раздпореждания и да не хвърляме хората в замисъл кой е по-прав и кой по-крив. В момента сме в навечерието на по-сериозното разпространение и трябмва да даваме точни и ясни инструкции какво да се прави. Първо, до вчера бях събрал 16 различни оферти на 16 различни фирми за такива тестове. Те не са еднакви, не са равностойни. Но определено имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. А и започнваха да излизат съобщения от други страни. Току-що четох за Испания, които посочват унищожителен резултат - неточности, достигащи до 60-70 процента. Това, което трябва да правим в момента, е да спираме разпространението. Да реагираме на всеки нов случай, да търсим контактните лица, да запазим тази дистанция, която успяхме да наложим в обществото - това е, което ще ни спаси", категоричен бе той

"Ако има и най-малък смисъл, а то има, от скрийнинг, ние ще го организираме. Но не от такъв масов, който просто да даде една моментна снимка на състоянието, а по-скоро скрийнинг върху групи, които са в по-рискова ситуация.

Очертават се 2-3 групи основни на хора, които излизат положителни. Едните са тези, които се връщат от рискови държави, най-вече Италия, Испания, Германия, Франция. Другата немалка група е на хора, които са били на ски някъде - както в швейцарски и австрийски курорти, така и в Банско, както и в Пампорово, където имаме няколко случая. Явно това е било един от основните начини на разпространение. И третата група са хора, които по някакви други начин - контактували са с някой, невинаги свързани помежду си. Те пък като отидат в болница, там заразяват здравни работници. В момента ние се движим точно по правилата - между 5 и 10 процента от засегнатите са хора, които са работили с такива положителни, и те се намират в лебечните заведения", добави медикът.

"Мисля, че спора за бързите тестове идва само от 1-2-ма души, които имат свое мнение. Ще си позволя да го кажа. Някои от специалистите, които защитават тезата, че трябва да правим масов скрийнинг, са членове на експертния съвет, който аз няколко пъти събирах. Нито дума не обелиха, не дадоха предложение, не взеха отношение, и след това тръгват по студията да разправят на хората какво трябва да се прави. Нещо, което е нередно. В ситуация като тази на хората трябва да се дават ясни указания какво да правят. Виждаме, че мерките, които наложихме, колкото и да са тежки и неприятни, дават резултат и то много добър засега - да не е темпа толкова висок, да не напълним болниците само за седмица с хора, които имат нужда от помощ, и да не можем да осигурим за всички. Даде ни време да подготвим много неща - и дезинфектанти, и лични предпазни средства, и допълнително вентилатори в болницата, за да сме готови при по-голямо търсене. В тези времена не трябва да има разнобой", коментира Кунчев.

"Никой от нас нито е забранявал бързи тестове, напротив - няколко пъти казваме, че всички лаборатории - частни, държавни, които могат да го правят е редно да го правят и да са включат. За да ограничим този страхотен наплив, защото колегите от ВМА, от центъра по заразни и паразитни болести, извинявайте, ама не могат да се приберат вкъщи. Те работят повече от месец нонстоп, без почивен ден. Така че, това ще облекчи нещата. Но да кажем, че кой знае какво ще ни даде един масов скрийнинг от да речем 500 000 души, добре, ще имаме една снимка, ще излязат още малко положителни и след това какво - след 24 часа този човек ако не спазва карантината, той пак ще се зарази. Крайното решение се взема от Министъра на здравеопазването по препоръка на създадения щаб. Този медицински съвет за мене има стойност дотолкова доколкото трябва да  обсъжда, да дава различни мнения и най-вече да разработва тези клинични протоколи за лечение, за поведение за всяка една от многобройните специалности, за да знаят колегите какво да правят", разкри Кунчев.

"Излекуваните ще стават все повече. Дори с бройките, с които работим, това проследяване случай по случай няма такава стойност. Към момента мисля, че са пет оздравелите, някои от тях просто очакавават поредния втори отрицателен тест, те отдавна са без клиника, чувстват се добре, за да можем да ги изпишем от болницата и да освободим място за нови. Така че със сигурност ще има тези добри новини, както навсякъде по света ги има. 70-80 процента от хората ще оздравяват напълно и то не след кой знае колко тежко боледуване.

Към моментга имаме четирима много тежко болни, имаме двама действително в живото заплашващо състояние, те са интубирани. Там е възможно да се стигне и до най-тежкия изход. Това са хора от високите възрастови групи - 70-80 години, с доста сериозни хронични заболявания. По наблюденията, които имаме от другите два коронавируса, срещани преди 18 и 10 години, и доколкото знаем ка ксе държат едни нормални респираторни вируса, на мен ми се струва, че за 2-2,5 месеца трябва да стигнем пика и да започне спада. Пик със сигурност ще има", заяви още Кунчев

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 15:50

Румен Спецов: „Митници“, МВР и НАП нанесоха сериозен удар срещу наркотрафика
Дата: 20/04, 15:34

Регистрацията на инициативни комитети за изборите започва от 22 април
Дата: 20/04, 15:25

Калин Стоянов: Не обмислям вариант за нов главен секретар
Дата: 20/04, 15:12

Единият от шофьорите на катастрофиралия в Турция автобус е българин
Дата: 20/04, 15:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия