Ген. Мутафчийски: Пикът най-вероятно ще бъде около Великден. Взехме много адекватни мерки и ни дават за пример


Дата: 26/03, 17:55

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Шефът на щаба за борба с коронавируса ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски смята, че пикът на епидемията у нас по всяка вероятност ще е около Великден, който е на 19 април. Това заяви той в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Запитан дали до 12 април, докогато са удължени мерките, ще успеем да овладеем епидемията, той каза: "Процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират от днес до утре. Не е реалистично хората да бъдат пуснати в движение преди Гергьовден. Тези неща не знам от къде идват. Явно хората вече се изнервят, въпреки че са били само една седмица вкъщи. Трябва да гледаме реално на нещата. Единственият сигурен начин да предотвратим такъв рязък бум, какъвто наблюдаваме в някои държави, и да се справим, при положение, че няма нито ваксина, нито доказано лечение, това е да се изолираме. Защо? Защото вирусът се предава от човек на човек. И след като няма физически контакт от човек на  човек, то няма как да се предаде. Това е", каза той.

"Вече след като премине големия пик, и дай Боже да излезем с по-малко жертви и с по-малко загуби, тогава вече трябва да имаме съвсем отговорна тактика как, кой и така нататък ще се пуска, какви групи. Работим по тези въпроси, но е много рано да се прогнозира. За съжаление най-вероятно пикът ще бъде около Великден. Поне както вървят изчисленията", добави Мутафчийски.

Запитан с какво се лекуват болните, които са развили коронавирус, той отговори: "Днес лекари, които работят в Италия, ми изпратиха техния най-нов протокол. Те са преминали на схемата, която ние я утвърдихме още преди това - хининовия препарат, за който Домусчиев говореше, и азитромицин, антибиотик. Тази схема е определена и в САЩ, сега вече е възприета и в Италия. Моят приятел, който работи там, каза, че досега се смятало, че не е много сигурно, но вече работят с него. Ние се снабдяваме с него в момента. Нито един болен, с кояйто се работи в момента, не е останал без него. Проблемът е в обработката на този препарат, трябва да се има предвид и бъбречна недостатъчност, чернодробни проблеми. Всички в болница в тежко състояние към момента се лекуват с това, разпространили сме го във всички болници в цялата страна. Преди 4 дни Франция ограничи тестовете според препоръки на СЗО, Германия също, Румъния пък реши, че ще тества цял Букурещ. Това е нова болест, нов вирус и диагностиката наистина има проблем с нея.

Даренията се събират - има дарителска сметка в МЗ, има воля  на дарителите. Винаги казваме точно за какво ни трябват. Използваме ги основно за дезинфектанти, за апаратура. Има около 25 дарени до момента апарата в страната. Борим се за 250-300 апарата от Китай. Испания, Италия, Германия правят огромни поръчки и е трудно. По принцип има дефицит на анестезиолози. Сигурните PCR тестове ги купуват от няколко производители, идват след 2-3 седмици. Но ние имаме, запасите ни са 7-8-10 хиляди напред. От ЕК също разпределят 1 милион теста", каза той.

"Един генерал с какво да ходи? С пижама? Имам си други дрехи за опериране. Но това всъщност не е работа само за бяла престилка. Аз имам усещането, че вече съм 3 месеца в този водовъртеж, а всъщност те са около 3-4 седмици. Но толкова неща се направиха, че те би трябвало да дадат резултат. Изпреварихме много от държавите с навременни, истински, адекватни мерки. След това те ги ползваха от нас като пример, за да ги реплицират. Така че този път България изпревари много държави в Европа. О, да, има оптимизъм в мен", завърши генералът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Министър Запрянов: Догодина ще получим първите 8 изтребителя F-16 Block 70
Дата: 23/04, 18:52

Бивш енергиен министър: Моят подпис не стои под споразумението с "Боташ"
Дата: 23/04, 18:411 Коментар

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 23/04, 18:40

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 23/04, 18:40

Божков с коментар за обвинението
Дата: 23/04, 18:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия