Чавдар Георгиев продължава битката за децата си с норвежките институции, и в Полша го обявиха за невинен


Дата: 30/03, 14:33

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

За много българи сънародникът ни Чавдар Георгиев се превърна в истински символ на битката, която не само той, а и много други родители водят с Норвегия и нейните институции в защита на правото си да отглеждат собствените си деца. До момента с помощта на гражданското общество у нас, както и на повечето институции, той успява да се справя с опитите на норвежката социалната служба Барневернет да му отнеме децата. Последното изпитание за Чавдар дойде в края на миналата година, когато той се оказа арестуван в Полша по искане на прокуратурата на скандинавската държава.

Нека обаче първо да припомним случая: Георгиев съжителстват в Норвегия в пордължиние на години на семейни начала с Моника Хегхолмен. През 2017-а те заживяват на различни адреси. На 22 декември същата година Моника е арестувана, без правo на лични посещения и срещу нея е повдигнато обвинение за данъчни престъпления и участие като лидер на организирана престъпна група.

През януари 2018 г. Чавдар се завръща напълно законно в родната България заедно с децата си Петър и Георгина, които освен поданици на Кралство Норвегия са и български граждани.

На 24 юли 2018 г. българският съд издава забранителна заповед на Моника Хегхолмен по отношение на Чавдар Георгиев, неговите деца и родители. Започнало е и производство по Хагската конвенция относно гражданско-правните аспекти за случаите на отвличане на деца. На 17 април 2019 г. българският съд излиза с решение, в което се посочва, че са налице условия, препятстващи предаването на децата в Кралство Норвегия, а оставането на децата с баща им е в интерес на непълнолетните. Това решение е потвърдено от втората инстанция и е станало окончателно на 21 ноември 2019 г. Вследствие на това, децата остават под грижите на баща си в България. На 1 юли 2019 г. норвежките власти повдигат обвинителен акт срещу Чавдар Георгиев с обвинения в присвояване.

На 25 ноември 2019 г. той е задържан от граничната охрана на летището във Варшава. И така започва новия епизод от сагата, в която Норвегия като държава прави всичко възможно, за да отнеме двете деца на българина.

Два дни, след задържането му в Полша, Норвегия издава заповед за ареста на Чавдар Георгиев. Тя обаче не е уважена от полския съд. А в мотивите на решението е посочено ясно, че и в Полша са дълбоко се съмняват в мотивите на норвежките институции. Ето какво се казва в решението на съда:

„Намеренията на норвежките власти и конкретните причини за издаване на въпросната заповед за арест пораждат сериозни съмнения. Независимо от преценката дали преследваното лице действително е извършило деянието, за което е обвинено от норвежките власти (което не е в юрисдикцията на полския съд), трябва да се посочи, че наказателното дело, започнато от норвежките власти, несъмнено остава тясно свързано с дългосрочния конфликт на наказателно преследваното лице със социалната служба Barnevernet и бившата партньорка на преследваното лице (норвежка гражданка и майка на общите им деца). В това отношение е проведено обширно доказателствено производство. Приложените документи, много обширните и съществени разяснения на самото преследвано лице и показанията на свидетеля Славомир Ковалски - бивш многогодишен консул на Република Полша в Норвегия, водят до извода, че действията на норвежките власти могат да имат характер на неразрешено използване на инструментите на наказателното право за отнемане на децата от бащата.“

И още:

„Няма никакво съмнение, че след евентуалното предаване на Чавдар Ангелов Георгиев на Норвегия, той не само веднага ще бъде задържан под стража, но фактически и формално ще загуби децата си завинаги. В заключение, трябва да се отбележи, че полският съд, в съответствие с чл. 1, ал. 3 от Договора между ЕС и Република Исландия и Кралство Норвегия има право да установи, дали в случай на преследвано лице правата му, произтичащи от законовите разпоредби на Европейския съюз и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, ще бъдат нарушени. Полският съд, отказвайки екстрадицията, гарантира зачитането и защитата на правата на човека и по-специално - макар и косвено - защитава правата и благополучието на децата.“

След това решение на съда в Полша, може да се направят два извода. Първо, очевидно е, че практиките на Барневернет и на норвежката държава в подобни случаи вече са добре познати в цяла Европа. Полският съд говори за „неразрешено използване на инструментите на наказателното право за отнемане на децата от бащата“- нещо, което дава ясна характеристика на техните действия. Второ, Чавдар Георгиев има нужда от силна обществена подкрепа, защото явно съдебните решения в негова полза не разколебават норвежката държава да се опитва да отнеме децата му.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Петричев: Отбори от Висшата лига наблюдават футболисти на Лудогорец
Дата: 19/04, 12:40

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 12:40

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 12:40

Треньорът на „соколите“ прави промени в състава
Дата: 19/04, 12:30

Не е сняг и градушка, вредно явление попари част от България
Дата: 19/04, 12:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия