Цената на петрола върви към отчитане на най-лошото си тримесечие


Дата: 30/03, 19:52

Цената на петрола се срина до 18-годишно дъно на фона на икономическата блокада заради коронавируса по света. Това сви значително търсенето и излишъкът на пазара се увеличи многократно, пише Bloomberg. Така цената на суровината върви към отчитане на най-лошото си тримесечие.

Фючърсите в Лондон поевтиняха с 12,7% до най-ниско ниво от март 2002 г., а в Ню Йорк лекият американски суров петрол падна под 20 долара за барел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че ще телефонира на президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят срива на цените на черното злато.

Огромният обем свръхпредлагане изправя пред разруха структурата на пазара на фона на изчерпващия се капацитет за съхранение, посочва информационната агенция. Спадът в търсенето затвори рафинерии от Южна Африка до Канада.

Тръмп каза днес, че не иска енергийният сектор да бъде „изтрит“ заради ниските цени на петрола, породени от спора между Русия и Саудитска Арабия.

Продължаващият ръст на запасите продължава да оказва натиск на пазара. Според ключовия хъб за съхранение в Къшинг, щата Оклахома, през миналата седмица запасите са балонирали с над 4 млн. барела. Това поражда опасения за достигането на крайния капацитет за съхранение на петрол.

„Тъй като виждаме, че капацитетът за съхранение достига максимума си, просто ще оказваме по-голям и по-голям натиск върху цената, докато стигнем до клирингова точка“, коментира Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC, нюйоркски хедж фонд, фокусиран върху енергетиката.

Goldman Sachs Group Inc. изчислява, че тази седмица потреблението ще спадне с 26 млн. барела на ден, тъй като мерките за овладяване на коронавируса свиват световната икономика.. Консултантът FGE допълва, че оперативният капацитет на рафинериите е намален с над 5 млн. барела на ден в световен мащаб и може да намалее с още 15 или 20 млн.

Междувременно Рияд и Москва не дават признаци, че ще прекратят войната помежду си. Саудитска Арабия дори обяви, че планира да увеличи износа на нефт през следващите месеци.

На действителния пазар на петрол цените на суровината са вече много под тези на фючърсните показатели. Петролът от Канада докосна рекордно ниските 3,82 долара за барел, което е ефективно отрицателно ценообразуване. Подобна е и картината в Европа, където казахстанската суровина се предлага на 10-годишно дъно.

Падането на цените предизвиква смущения в някои държави от ОПЕК. Алжир, който е ротационен председател на картела, призова секретариата да свика спешно заседание, но призивът не успя да събере подкрепата на мнозинството, която е необходима. Рияд е сред онези, които се противопоставят на идеята.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предимно слънчево в петък
Дата: 29/03, 04:00

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 29/03, 03:10

На 29 март имен ден празнуват всички, които носят името Марко
Дата: 29/03, 03:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 02:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 02:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия