Варненски ученици с уникални решения как да си върнем младите хора


Дата: 08/04, 09:18

Ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна са на път да се класират за Европейска олимпиада по статистика, съобщи техният ментор и учител по информатика, г-жа Елена Димитрова.

Отборът „ВДМ-Варна“ успешно е преминал първите два кръга на Националната олимпиада по статистика, като на втория е бил с най-висок резултат от над 60 отбора от цялата страна в тяхната възрастова група (8 - 9 клас), пише Блиц.„Класирахме се за финалния кръг сред четирите най-добри отбора в България, които бяха поканени от Министерството на младежта и спорта да представят проблемите, пред които са изправени младите хора. Участието в националния кръг през март се осъществява чрез изготвяне на две презентации. Първата - представяне на отбора, а втората - идеен проект на тема „Проблеми на младите хора в България и Европа. По първоначалния регламент идейните проекти от националния кръг трябваше да се оценяват по три начина - чрез предварително гласуване онлайн, от жури и от публиката по време на официалната презентация в София. Заради въведеното извънредно положение, обаче, се наложиха промени и класирането ще се определи чрез гласуване онлайн и чрез гласуване от журито /всяко с тежест 50% от крайната оценка/. Отборът с най-висока комплексна оценка ще получи правото да представи България на Европейския кръг на олимпиадата през месец май тази година.", обясниха пред БЛИЦ талантливите ученици на варненската математическа гимназия. 

Младежите не само са се постарали да намерят необходимите данни, свързани с проблемите на младите хора, а да ги систематизират и представят графично, аналитично и таблично, а също така дават интересни и логични предложения за това как могат да се решат проблемите на младите хора в България.

"Убедени сме, че с постигнатото от нас заслужаваме да се класираме за Европейската олимпиада. Ако хората решат да ни подкрепят, могат да го направят на страницата на Националния статистически институт като маркират най-отдолу нашия отбор „ВДМ – Варна“, категорични са учениците.

„Те показаха завидни способности в областта на статистика, на комбинаториката и на вероятностите. Също така отлични умения в обработката и анализ на статистически данни, а както и намира на начини да стигнат до източниците на конкретния проблем. След задълбочени проучвания изготвиха блестяща презентация, с която преминаха вори кръг с най-висок резултат. Това говори за умението им да анализират ситуацията и да търсят причината“, разказа пред наш репортер тяхната учителка Елена Димитрова.  

В тази възрастова група от математическата гимназия във Варна са били 5 отбора, чийто ментор е била Елена Димитрова. Класирал се е „ВДМ – Варна“, а на следващия не са му достигнали съвсем малко точки, за да влезе и той в призовата надпревара.

„Явно вътрешната конкуренция беше градивна и доведе до това „ВДМ – Варна“ да постигне такъв блестящ резултат. Въпреки че статистиката изглежда една ужасно суха материя, самият процес на проучване и събиране на данни е много творчески. Всъщност това поровокира децата да мислят и да разсъждават. Аз открих в тяхно лице страхотни хора с широка мисъл и впечатляваща функционална грамотност“, каза още Димитрова.

В третият кръг ще бъдат избрани два отбора. На победителите ще бъде оказана нужната помощ и съдействие за изработването на клип, с който те да участват на Европейската олимпиада по статистика.

Презентациите на другите отбори можете да откриете също на сайта на Националния статистически институт."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Правителството на Черна гора: Всички с COVID-19 в страната са излекувани
Дата: 25/05, 10:55

ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
Дата: 25/05, 10:49

Игнат Арсенов: Парите на туристите ще бъдат връщани най-рано есента
Дата: 25/05, 10:441 Коментар

Гърция възстанови фериботните превози до всички острови
Дата: 25/05, 10:37

Божков: Продължава незаконното заграбване на стотици артефакти. Подават се сигнали, но са потулвани
Дата: 25/05, 10:351 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия