Варненски ученици с уникални решения как да си върнем младите хора


Дата: 08/04, 09:18

Ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна са на път да се класират за Европейска олимпиада по статистика, съобщи техният ментор и учител по информатика, г-жа Елена Димитрова.

Отборът „ВДМ-Варна“ успешно е преминал първите два кръга на Националната олимпиада по статистика, като на втория е бил с най-висок резултат от над 60 отбора от цялата страна в тяхната възрастова група (8 - 9 клас), пише Блиц.



„Класирахме се за финалния кръг сред четирите най-добри отбора в България, които бяха поканени от Министерството на младежта и спорта да представят проблемите, пред които са изправени младите хора. Участието в националния кръг през март се осъществява чрез изготвяне на две презентации. Първата - представяне на отбора, а втората - идеен проект на тема „Проблеми на младите хора в България и Европа. По първоначалния регламент идейните проекти от националния кръг трябваше да се оценяват по три начина - чрез предварително гласуване онлайн, от жури и от публиката по време на официалната презентация в София. Заради въведеното извънредно положение, обаче, се наложиха промени и класирането ще се определи чрез гласуване онлайн и чрез гласуване от журито /всяко с тежест 50% от крайната оценка/. Отборът с най-висока комплексна оценка ще получи правото да представи България на Европейския кръг на олимпиадата през месец май тази година.", обясниха пред БЛИЦ талантливите ученици на варненската математическа гимназия. 

Младежите не само са се постарали да намерят необходимите данни, свързани с проблемите на младите хора, а да ги систематизират и представят графично, аналитично и таблично, а също така дават интересни и логични предложения за това как могат да се решат проблемите на младите хора в България.

"Убедени сме, че с постигнатото от нас заслужаваме да се класираме за Европейската олимпиада. Ако хората решат да ни подкрепят, могат да го направят на страницата на Националния статистически институт като маркират най-отдолу нашия отбор „ВДМ – Варна“, категорични са учениците.

„Те показаха завидни способности в областта на статистика, на комбинаториката и на вероятностите. Също така отлични умения в обработката и анализ на статистически данни, а както и намира на начини да стигнат до източниците на конкретния проблем. След задълбочени проучвания изготвиха блестяща презентация, с която преминаха вори кръг с най-висок резултат. Това говори за умението им да анализират ситуацията и да търсят причината“, разказа пред наш репортер тяхната учителка Елена Димитрова.  

В тази възрастова група от математическата гимназия във Варна са били 5 отбора, чийто ментор е била Елена Димитрова. Класирал се е „ВДМ – Варна“, а на следващия не са му достигнали съвсем малко точки, за да влезе и той в призовата надпревара.

„Явно вътрешната конкуренция беше градивна и доведе до това „ВДМ – Варна“ да постигне такъв блестящ резултат. Въпреки че статистиката изглежда една ужасно суха материя, самият процес на проучване и събиране на данни е много творчески. Всъщност това поровокира децата да мислят и да разсъждават. Аз открих в тяхно лице страхотни хора с широка мисъл и впечатляваща функционална грамотност“, каза още Димитрова.

В третият кръг ще бъдат избрани два отбора. На победителите ще бъде оказана нужната помощ и съдействие за изработването на клип, с който те да участват на Европейската олимпиада по статистика.

Презентациите на другите отбори можете да откриете също на сайта на Националния статистически институт.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Без СМС плащаме "Синя зона" през телефона
Дата: 29/03, 15:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 15:40

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 15:40

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 15:40

Цънцарова се тюхка, че изтървала лесни пари покрай Гришо
Дата: 29/03, 15:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия