Обвиниха районен кмет от ГЕРБ във Варна в дискриминация на ромски деца, той категорично отрече


Дата: 21/05, 15:39

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Ръководителят на център за обществена подкрепа към сдружение „Милосърдие за теб“ Силвия Бакалова обвини кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов в дискриминация на етническа основа. Причината е спирането на тока и водата и наложената от Община Варна забрана центъра да се помещава в апартамент в жилищен блок 22 в района, които са факт от няколко дни.

Макар че забраната е издадена от Община Варна, Бакалова твърди, че в нейната основа е именно районният кмет, който живее в същия вход, в който е центъра.

„От самото представяне на нашата организация на живущите във входа, г-н Костадинов ясно ни даде писмени и устни предупреждения, че не е съгласен и няма да позволи развиване и разширяване на социална дейност в имота, заради това, че работим с ромски деца. Неговото агресивно и нападателно отношение от самото начало накара живущите във входа да застанат твърдо против социалната услуга, преди още да са се запознали с нея и да са видели екипа и децата, с които работим. Длъжна съм да отбележа, че всички деца на възраст 7-15год., с които работим са ученици и делят чинове и класни стаи с децата на живущите в района и блока“, пише началничката на центъра.

Според районният кмет на „Владиславово“ нещата стоят по различен начин. Костадинов обясни, че противопоставяното на центъра е дошла от общото събрание на етажната собственост във входа. Самият той не е негов член, защото жилището, което обитава, е на родителите му.

Основните притеснения на жителите на вх.18 на блок 22 са, че ако центъра отвори, там ще влизат много повече хора от преди. Според Николай Костадинов, това пораждало страх за безопасността. Той заяви, че именно заради това законът дава право на етажната собственост да прецени дали да позволи да има социален център във входа. Преките съседи, които също имат право да позволят или забранят създаването му, също били против. От своя страна, районният кмет на „Владиславово“ също обвини Силвия Бакалова в арогантност и агресия. „Тя се е хванала като за сламка за това, че аз живея в този вход. Писала е до министър-председателя Бойко Борисов, до Министерството на труда и социалните грижи, до всички институции“, коментира той.

Попитан от „Петел“ дали след издадената забрана от Община Варна за ползване на имота за социален център ще потърси като районен кмет друго място за социалния център, Николай Костадинов заяви, че не разполага с подходящ за целта сграден фонд. Той обаче все пак допусна, че е възможно някое от социалните жилища на общината да бъде отделено и пригодено за работа с ромските деца. Разбира се, ако съответната етажна собственост даде съгласието си за това.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Картата на НИМХ показа в следващите 24 часа небето ще се отвори над 7 области в България
Дата: 19/04, 14:30

Росен Кирилов обяви групата на Спартак за Радомир
Дата: 19/04, 14:28

Арестуваха жена, разпространявала фентанил във Варна
Дата: 19/04, 14:24

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 14:10

Синдикат "Образование" предложи на МОН 2 май да е неучебен ден
Дата: 19/04, 14:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия