Завишени нива органични вещества и на фосфор във Варненското езеро установи проверка на Басейнова диркекция, ще има и нова


Дата: 21/05, 16:47

Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна (БДЧР), Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Регионалната лаборатория към ИАОС – Варна извършиха проверка по сигнал за умряла риба във Варненското езеро от вчера. Това съобщиха от дирекцията.

Проверката е извършена вчера в участък от крайбрежието на Варненско езеро – на около 500 м източно от „Терем – Флотски арсенал“ в посока с. Константиново (срещу ТЕЦ Варна). Там са установени големи количества умряла риба (попче и гюмюш) – в езерото и на брега. Взетите експресни водни проби за анализ от мястото не регистрират отклонения.

Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, БПК5 (биологично потребление на кислород) и амоняк, за да се установи причината за измиране на рибата. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени допълнително на страницата на БДЧР. Своевременно е уведомена РИОСВ – Варна за извършване на проверка, която да установи бреговите източници на замърсяване.

Междувременно излязоха резултатите от анализа на водните проби, взети от акватория на Варненското езеро и „Морска гара – Варна“ при предишните проверки по двата сигнала от миналата седмица.

Първият сигнал беше за червено оцветяване и мъртви делфини от 11.05.2020 г. в района на Варненско езеро „Нов канал“, непосредствено преди вливане в Черно море. Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по два показателя: БПК5 – 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l; общ фосфор – стойност 0,082 mg/l при норма до 0,06 mg/l.

Вторият сигнал е от 13.05.2020 г. и беше за мътни и замърсени води в района на „Морска гара – Варна“. Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по показател БПК5 - при анализа е отчетена стойност 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l. Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, резултатите от анализа по БПК5 са показателни за постъпване на органични вещества във водите. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС
Дата: 28/03, 19:10

Варненци към кмета Коцев: В този подлез вандалите вилнеят редовно!
Дата: 28/03, 19:04

Хороскоп за 29 март петък: Телефонът си да не вдига зодия
Дата: 28/03, 19:00

МВР: Бомбените заплахи в София идват от страна извън ЕС
Дата: 28/03, 18:47

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 18:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия