За пръв път в историята частна компания изпраща астронавти в космоса


Дата: 27/05, 07:31

Снимка pixabay

Компанията "Спейс Екс" се готви да изстреля късно тази вечер двама американски астронавти към Международната космическа станция, предаде "Дневник".

От космическия център на НАСА във Флорида трябва да дойде краят на деветгодишната пауза на пилотираните мисии на американската агенция. Символично е, че подновяването е от същата площадка, където бе и пследното изстрелване, преди да се наложи астронавтите да пътуват до МКС на руски кораби.

Както за "Спейс Екс" и ръководителя ѝ Илън Мъск, така и за НАСА изстрелването е историческо събитие. Астронавти не бяха излитали от САЩ откакто НАСА прекрати програмата на совалките през 2011 г. Мъск от своя страна работи за създаване на космически кораби за многократна употреба, които биха намалили цената за изстрелване.

За да постигте собствената си цел, американската космическа агенция предложи милиарди на две компании, за да разработят собствени капсули - "Спейс Екс" (3.1 млрд. долара) и "Боинг" (4.5 млрд.). Очаква се втората компания ще изстреля астронавти за пръв път едва догодина.

На борда на Crew Dragon на "Спейс Екс", която ракетата Falcon 9 ще отнесе в космоса, ще са астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен. Насроченият час е 16:33 ч. вашингтонско време или 23:33 ч. българско. Минут след изстрелването първата степен на ракетата трябва да се приземи на плаваща платформа в океана. Полетът ще продължи 19 часа.

Президентът Доналд Тръмп и вицепризидентът Майк Пенс ще наблюдават изстрелването на място според говорител на Белия дом. Мисията вече премина през тест миналата година, когато Crew Dragon успешно се скачи с МКС, без астронавти на борда. Технически инцидент при тест на земята малко по-късно доведе до разследване, приклчило едва през януари.

За Мъск обаче мисията е само стъпка към друга цел. Тя е част от диверсификацията в космическата индустрия - сигнал, че частни компании могат да правят все повече неща, които в сектора изглеждаха немислими извън държавни агенции.

"Космическото такси", както АП нарича кораба, излитащ днес, ще приближи идеята за достигане до Марс и ще я направи по-достъпна и възможна за поколенията, които сега живеят на Земята.

Междувременно НАСА планира да задели 2.5 млрд. долара за 48 места за астронавти, които да излетят до МКС с 12 полета или малко над 50 млн. на полет - по-малко над 90-те млн., които получаваше Русия в последните години. За 9 г. "Роскосмос" спечели от превоза на американските астронавти поне 4 млрд. долара.

Ако изстрелването е успешно (заедно с по-късното връщане на астронавти), поевтиняването може да има и друг страничен ефект - бум на космическия туризъм, който НАСА критикуваше преди над десетилетие, а днес приема като възможен източник на приходи. Дали обаче (както смятат някои анализатори) тази стъпка може да е сравнима с разпространението на интернет, ще се разбере едва след като тя е факт.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Александър Андреев: Първа точка във всички предизборни кампании трябва да е “сгрешихме”
Дата: 29/03, 16:35

Багерите и валяците се връщат на АМ "Хемус"
Дата: 29/03, 16:30

Варна посреща НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“ на 3 април
Дата: 29/03, 16:20

Сигнал за бомба изпразни мола на бул. Стамболийски
Дата: 29/03, 16:06

Започва раздаването на хранителни помощи на над 600 хиляди души
Дата: 29/03, 15:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия