Изключително рядка пръстеновидна огнена галактика е открита в ранната Вселена


Дата: 28/05, 06:00

kaldata.com

Силен катастрофален сблъсък между две галактики е породил изключително рядка пръстеновидна галактика на около 11 милиарда светлинни години от Земята. Чудовищната галактика визуално наподобява донът и в нея се раждат нови звезди със скорост 50 пъти по-висока от скоростта за създаване на нови звезди в нашата галактика.

В статия, публикувана в списанието Nature Astronomy във вторник, международен екип от учени подробно описване пръстеновидната новооткрита галактика R5519, открита след анализиране на данни от космическия телескоп Хъбъл и W.M. и помощта на Обсерваторията Как на Хаваите. Сред почти 4000 галактики, открити в наборите от данни, R5519 е била една от най-ярките и има силно изразена пръстeновидна структура. Така с приковано внимание екипът решава да разследва по-нататък и учените бързо разбират, че са открили нещо необичайно.

„Това е много любопитен обект, такъв, който не сме виждали досега. Гигантската дупка в тази галактика е причинена от челен сблъсък с друга галактика“, казва Тиантиан Юан, астроном от университета Суинбърн в Австралия и първи автор на изследването.

Проверявайки характеристиките на R5519, Юан и нейният екип започнаха да набират улики за това как се е образувала. Те изключват гравитационните вълни или галактическите сливания заради необичайната структура и в близост откриват една спътникова галактика – G5593. Те подозират, че този космически съсед е галактика „натрапник“, която може да се е сблъскала с R5519 преди около 40 милиона години.

Двете галактики най-вероятно са се удряли една в друга като „галактически бикове“ и вероятно R5519 вече е имала собствен диск от звезди. Докато G5593 се е процедила през галактиката, с това е разцепила диска в средата му и по този начин е започнало отклоняване на звездите от центъра към периферията, както се вижда на илюстративния GIF по-горе.

„Колизионното образуване на пръстеновидните галактики изисква присъствието на тънък диск, който да бъде пожертван, когато сблъсъкът се случи“, казва в изявление Кенет Фрийман, астроном от Австралийския национален университет и един от съавторите на доклада.

Ако R5519 е причинена от огромен сблъсък, това означава, че сме попаднали на изключително рядко космическо явление. Само една от всеки 10 000 галактики в нашата вселена е формирана по такъв начин. По-специално, ранната Вселена е била много по-пренаселена, така че е възможно преди тези сблъсъци да са били значително по-чести, което донякъде обяснява феномена.

Астрономите ще трябва да съберат повече данни, за да са сигурни, че пръстеновидната галактика е причинена от сблъсък, а не от естествена еволюция. Авторите на статията прилагат наскоро пуснати изображения от НАСА и казват, че последващи изображения, които ще бъдат заснети след пускането на телескопа Джейм Уеб, могат да разрешат всички не отговорени въпроси. Юан казва, че вече са попадали на пръстеновидна галактика, причинена от челен сблъсък, която е с един милиард години по-стара от сегашната.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още един заподозрян е задържан за атентата в Москва
Дата: 28/03, 23:25

В петък рожден ден има Ахмед Доган
Дата: 28/03, 23:031 Коментар

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 23:00

Камион заседна под Аспаруховия мост
Дата: 28/03, 22:44

Зеленски прие две френски представителки в Киев
Дата: 28/03, 22:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия