Експерт: Цветанов бе лошото ченге в спора ГЕРБ-Радев. Парламентът е декор за предварително взети решения


Дата: 28/05, 20:32

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Експертът по политически комуникации Иво Инджов направи обстоен анализ на отношенията на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев в предаването "7/8 ТВ.

"Кризата от коронавируса се отрази върху целия свят, не само върху България. Изпълнителната власт, водена от премиера имаше тежката дума. Опозицията подкрепяше мерките, поне в първия етап на кризата, имам предвид здравословните. След това започна плахо да критикува социално-икономическите мерки. Но като цяло опозицията не успя да се позиционира като един аргументиран критик на правителството. И точно в този момент президентът започна да прави това, което прави през последните две години - да критикува аргументирано ГЕРБ. Така че липсата на силна партийна опозиция превърна Радев в единствената опозиция. Напълно нормално в условията на криза да има и някакъв политически дебат", каза Инджов.
"Ако управляващите получиха широка обществена подкрепа за здравните и противоепидемичните мерки, в сферата на социално-икономическите мерки търпят сериозна критика. И президентът доста аргументирано посочи слабите страни в тези мерки - че те са насочени основно към поддържане на финансовата стабилност, в много по-малка степен в подкрепа на бизнеса и епизодично и единично в подкрепа на граждани, останали  без работа, с ниски доходи, социално слаби. Тоест, обърнати са приоритетите на обществото в тези мерки. Не че ги няма, не че липсват, но са много хаотични, не са разчетени във времето и най-вече да не се разруши прословутата българска финансова стабилност", добави анализаторът.

"Доста дълго време в този конфликт Борисов имаше подкрепа в лицето на Цветан Цветанов, който беше фронтменът на атаките срещу Радев. Той играеше ролята на лошото ченге, а Борисов - на доброто. Сега обаче след 2,5 месеца извънредно положение Борисов, който еднолично взима много от решенията, се чувства засегнат от критиките на президента. Неговото честолюбие е наранено. Не би трябвало да е така. Те не са персонални критики срещу него, а срещу един стил на управление и ръководство, който в началото вдъхна кураж на българите, но след това започна да ги плаши и да предизвиква много въпросителни у тях", смята Инджов.

 

"В България имаме една власт, в която много от решенията се взимат еднолично. Парламентът се е превърнал в декор за предварително взети решения и затова му е толкова нисък рейтинга. Така че критиките на президента, които по принцип са обосновани, се възприемат от Борисов в лично качество. Интересно е какво ще стане оттук нататък. Колкото по-невидима е БСП и колкото продължава да се занимава със собствените си проблеми, толкова повече ще нараства ролята на президента като институционална опозиция. Някои анализатори са на мнение, че президента трябва да бъде обединител на нацията и няма право да се намесва в политически спорове. Напротив, той не е превишил правомощията си. Той е президентът, наложил най-много пъти вето на закони на управляващите. Той обаче трябва да бъде по-ясен в това, което предлага. Какви алтернативи за обществото вижда той. Защото иначе излиза, че критикува, казва неща, които критичните медии го казват в много по-остър тон, и не иска да направи решителната крачка. Не бих казал, че тя трябва да е политически проект. Решителната крачка е да покаже коя е неговата визия за България - дали "България 2030", визия за следващите 10 години с 4-5 приоритета, по които да започне обществени дискусии. Той няма в момента ситуация да прави политически проект, а и не вярвам, че той мисли сериозно в тази посока. Макар че неговата политическа активност ще нараства и той ще бъде един много важен център в политическия процес", заяви още той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Никол Станкулова: Минус 3 градуса и побеля от градушка в тази част на България
Дата: 19/04, 10:53

Вдигнаха с 30 процента заплатите на военните
Дата: 19/04, 10:50

Последна почит за професор д-р Георги Узунов, д.м.н
Дата: 19/04, 10:45

Зов за помощ: Мартин Кожуклиев от Варна се нуждае от средства за лечение
Дата: 19/04, 10:44

Места във Варна остават без вода днес
Дата: 19/04, 10:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия