Финансистът Пламен Данаилов: Финансовият министър не гори от желание да се показва пред медиите след появата на кореспонденцията с Божков


Дата: 28/05, 22:06

Финансистът Пламен Данаилов заяви, че финансовият министър избягва да се появява пред медиите след публикуваните разговори с Васил Божков.

"Показателно е, че финансовият министър не гори от желание да се показва пред медиите в момента, във връзка с възникналата и станала популярна комуникация, която той каза, че нямал спомени точно за тази комуникация да я е водел. Но очевидно не иска да отговаря повече на въпроси, свързани с взаимоотношенията му с Васил Божков и неговите фирми. Двамата с министър Караниколов направиха една пресконференция, на която представиха държавната петролна компания. Аз така и не разбрах защо направиха такава пресконференция, можеха да пуснат едно прессъобщение, в което да я обявят, защото не отговориха нито колко на брой ще са тези бензиностанции, нито колко ще са тези петролни бази, в които ще бъдат изградени, нито къще ще бъдат, нито какъв е бюджетът, който е предвиден", каза той в предаването "Студио Хъ" по "7/8 ТВ". 

Експертът коментира и обсъжданите за отпускане средства от ЕС за държавите-членки във връзка с борбата с Ковид-19. "Новината за тези пари звучи хубаво, но дотук, защото безплатен обяд няма. ЕС съществува благодарение на вноските на отделните държави в нея. Тези 750 милиарда евро ще бъдат взети под формата на заем от капиталовите пазари. Заемът го взимаш да харчиш днес, като се лишаваш от доходите в бъдеще време, защото трябва да го погасиш. Тези 750 милиарда ще бъдат разпределени между всичките държави членки. Направено е едно принципно разпределение и най-големите бенефициенти ще бъдат Испания и Италия. Те бяха най-кресливи, може би. Проектът е разчертан на една пътна карта и ако всички държави членки го одобрят, ще влезе в сила най-рано 2021 г. Според експертите 2020 г. ще бъде много тежка година. Трябва да се работи и да се действа бързо, да се преборят последиците от кризата, защото средният европейски спад на БВП ще е 7 процента. А от 2021 г. започва да тече възстановяване, като се очаква поне 5-6 процента възстановяване", каза Данаилов в предаването "Студио Хъ" по "7/8 ТВ".

"Тук идва логичният въпрос - защо, щом очаквате, че ние ще се възстановим през 2021 г., ще вземем тези пари 2021 г., ако те са нужни сега. Какво ще помогнат тогава, при положение, че вие веднъж сте прогнозирали, че догодина ще започне повсеместно симетрично възстановяване на всички икономики в целия ЕС. Трудно ще мине този план. Ще продължат сериозни преговори.

Предвижва се ние да получим около 12,4 милиарда от тези пари - 3 и нещо да са заем, а останалите 9 и нещо да са безвъзмездно. То е ясно, че ще ги върнем всичките пари, под една или друга форма. Те ще се върнат с лихвите на тези, които ще ги дадат на Европейската комисия", добави експертът.

"Със сигурност щетите вече започват да се усещат в почти всички сектори на икономиката в България. Има сериозно забавяне и в не директно веднага засегнатите от ден 1, и индустриални предприятия, в сектора на строителството. 7,0-7,2 процента ще намалее БВП", коментира Данаилов.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 06:10

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 06:10

В Полша задържаха мъж, заподозрян в подпомагане на нападение срещу Зеленски
Дата: 19/04, 06:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 05:30

Ректората на Софийския университет се нуждае от спешен ремонт
Дата: 19/04, 05:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия