Конференцията за климата се отлага за първи път от 15 години


Дата: 29/05, 14:41

Следващите международни преговори за климата ще се проведат през ноември 2021 г., а преговорите през 2020 г. няма да се проведат поради пандемията от коронавирус. Това съобщи организационният комитет на Конференцията на ООН за изменение на климата COP26, пише БНТ.

 

„Бюрото на конференцията от страните по Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации за изменение на климата, заедно с Обединеното кралство и неговите италиански партньори, договориха днес нови дати за COP26 - тя ще се проведе от 1 до 12 ноември 2021 г. в Глазгоу“, се казва в съобщението.

Както бе уточнено, първоначално преговорите бяха насрочени за ноември 2020 г.

„Първоначално бе планирано преговорите за климата да се провеждат на всеки две години, но през годините след 2000-та проблемът с климата стана толкова остър, че преговорите започнаха да се провеждат всяка година. Това отлагане е уникален случай и е свързан с уникална ситуация. За първи път от 15 години се случва такова нещо. Това, разбира се, е лошо, защото проекти, които биха могли да стартират, включително и в Русия, няма да започнат“, заяви Алексей Кокорин, програмен ръководител на Световния фонд за дивата природа (WWF) на Русия.

Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC) включва договорености за прилагането на Парижкото споразумение. То има за цел да предотврати до края на века повишаване на температурата с над 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалния период (средата на 19 век). Както следва от научните доклади, сега тази задача е непостижима: дори настоящите задължения да бъдат изпълнени изцяло, това означава затопляне от 3 до 4 градуса в сравнение с прединдустриалния период, което заплашва с по-нататъшно топене на ледници, наводняване на редица островни държави, екстремни метеорологични събития и др. Изчезването на редица биологични видове, разпространението на болести и намаляването на ресурсите на подземните води ще повдигнат въпроса за продоволствената сигурност. Тази цел ще изисква намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. с около една трета.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На днешния ден рожден ден има Наско Сираков
Дата: 26/04, 03:00

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 02:40

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 02:40

Манчестър Сити с важна крачка към титлата
Дата: 26/04, 02:30

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци
Дата: 26/04, 01:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия