Математикът на НОЩ: В края сме на коронавируса, до средата на юни вече няма да е проблем


Дата: 31/05, 20:05

Кадър: БТВ

Към края на кризата с коронавируса сме. Това смята математикът професор Николай Витанов, който разработва математически модели за Националния оперативен щаб (НОЩ), пише "Актуално".

Според казаното от Витанов пред сутрешния неделен блок на Нова телевизия, сценарият за развитието на пандемията в България е "стабилен" - между 0 и 20 случая на ден. Например днес, 31 май, бяха обявени 14 случая, толкова бяха обявени и вчера сутринта!

"Ние стоим срещу вратата, на която пише: "Край на медицинската част на кризата". Просто трябва да минем през нея", обясни Витанов.

Той посочи, че пикът на коронавируса у нас е бил покрай Великден. "След което случаите започнаха да намаляват. Това се дължи на факта, че в България развитието на епидемията не следва класическия сценарий на нарастване", разясни математикът.

Витанов подчерта, че е възможно разрастване на заболеваемостта, ако не се овладеят отделните огнища. "Изтървем ли два клъстера, много бързо може да се окажем в ситуация, в която имаме над 100 заразени на ден. Това обаче сега е под контрол и всички клъстери са установени и изолирани", успокои той.

Математикът допълни, че ако се спазват мерките, които са останали, и няма "дълги пасове", епидемията у нас ще свърши по график.

 

 

"Както казах, тя ще отнеме два и половина до три месеца. До към средата на юни броят на заразените ще е вече толкова малък, че няма да представлява проблем", заключи проф. Николай Витанов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи
Дата: 19/04, 17:18

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 17:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 17:00

Цветелина Грахич отмъсти на Слави Трифонов
Дата: 19/04, 16:57

Прокурори искат крути мерки срещу пияните и дрогирани шофьори
Дата: 19/04, 16:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия