Иво Недялков: Обикновено се пише списък за милиони като се прави финансова схема


Дата: 31/05, 20:28

Снимка: Прокуратура на РБългария

Списъкът с имена, срещу които и суми с пари, който разпространи прокуратурата, вероятно е правен не за един ден, а няколко месеца. Това коментира пред бТВ бизнесменът Иво Недялков, пише "24 часа".

При разследването на схемата с опасни отпадъци разследващите намират в дома на един от обвиняемите записки с имената на българи, известни с бизнеса и благосъстоянието си. Записани са над 40 имена, а срещу тях суми - между 20 и 650 милиона. Част от хората вече не са между живите. Списъкът е намерен в дома на А.Б. Един от разследваните е бизнесменът Атанас Бобоков.

Вероятно е правен през 2004 г., според имената, които присъстват в него.

„Правил го е човек, на когото не му се е налагало да пише често. Правена е някаква рекапитуалция на хора, на които може да се разчита, кои зад граници, кои са тука“, коментира още Недялков.

Финансова схема като се прави, обикновено се пише такъв списък, добави той и поясни, че е виждал подобни по време на приватизацията.

„При приватизационни сделки е имало списъци, и на салфетки съм виждал списъци. Гигант на химическата промишленост беше разпределен на салфетка – „Химко Враца“, ясно е докъде стигна всичко, предприятието го няма. Имаше предприятия, които бяха набелязани да бъдат приватизирани с цел да бъдат ликвидирани“, обясни още Недялков.

Според него не е важно кой на кого е казал, кой го е написал, а същността.

Недялков коментира и че за да са ефективни действията на прокуратурата, трябва да се насочи към обвинения, които да не могат да се покриват по давност.

Иво Недялков е бизнесмен, чието име по време на прехода не слиза от страниците на вестниците. До 1989 г. работи за Кинтекс по линия на т.нар. "скрит транзит". През 1992 г. създава "Ист-уест интернешънъл" – едно от първите акционерни дружества след 1989 г, което емитира публични акции и набира огромен за времето си капитал. В края на 1994 г. акциите на дружеството падат и много дребни акционери изгубват вложените пари. Недялков е обвинен за присвояване на над 30 млн. щатски долара. Арестуван е от Интерпол в Ница, прекарва 10 месеца в ареста, след което е екстрадиран, за да бъде съден и прекарва над година в български арест. Оправдан е през 2005 г. През ноември 1989 година Андрей Луканов събира избраните на среща и им казва: "Другари, назначавам ви за милионери!"



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Цоков: Има карантинирани класове заради коклюш в София
Дата: 20/04, 12:45

Даниел Лорер: Наблюдаваме една игра между Радев и ГЕРБ
Дата: 20/04, 12:281 Коментар

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 12:20

Вътрешният министър: Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков
Дата: 20/04, 12:15

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 12:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия