Как да направите промяна в собствеността на бизнеса


Дата: 02/06, 17:09

Извършването на промяна в собствеността на бизнеса е дълъг и сложен процес, дори за запознати. Може да сте решили да се оттеглите или да продавате бизнеса си по друга основателна причина.

Процесът на прехвърляне на фирма или частна компания с акционери е сложен. Има няколко стъпки, с които трябва да се съобразите, за да бъде всичко законно и по правилата.

 

  1. Потърсете помощта на адвокат

Към датата на закриване всички задачи по прехвърлянето ще трябва да бъдат свършени, с изключение на окончателното прекратяване на стария ви бизнес. Разбира се, ще ви трябва адвокат, който да ви помогне с някои от правните документи. Можете да се доверите на правно-счетоводна фирма Profirms, чиито служители имат добър опит в тази насока. Списъкът със задачи е общ, така че може да има някои неща, които трябва да бъдат направени специално за вашия бизнес, но това са основните задачи, които трябва да се свършат при всяко прехвърляне на фирма.

 

  1. Какво се случва с бившия ви бизнес

Окончателното прекратяване на вашия бизнес зависи от това, което искате да направите с него. Ако се оттегляте или прекратявате бизнеса, ще трябва да уведомите своето държавно бизнес отделение и да направите законно прекратяване. Ако прехвърляте бизнеса на някой друг, вашата бизнес структура трябва да бъде променена и да бъдат записани новите собственици. Вашият корпоративен съвет на директорите ще трябва да създаде и одобри няколко резолюции, като ви извади от собствеността и добави новия собственик или собственици.

 

  1. Бизнес документи за бизнес трансфер

В повечето случаи промяната на собствеността на фирма включва края на един бизнес и началото на друг. За новия бизнес ще трябва да бъдат оформени всички важни бизнес документи, които изисква законодателството. С това може да се заеме успешно правно-счетоводна кантора Profirms.

 

  1. Промени в имената и банкови промени

Банковите промени ще трябва да бъдат направени. Едно от първите неща, които новият бизнес ще трябва да направи, е създаването на нова бизнес банкова сметка, която да се грижи за преходните плащания и депозитите. Промени трябва да се осъществят и в името на фирмата, ако е направено такова.

 

  1. Активи и пасиви

След създаването на новия стопански субект активите и пасивите на стария бизнес трябва да бъдат прехвърлени към новия. Активите трябва да бъдат оценени по време на процеса на продажба, включително интелектуална собственост (патенти и търговски марки). Трябва да има хартиен документ, показващ тези трансфери на собствеността.

Текущите и дългосрочни задължения на предишния бизнес могат или не могат да бъдат прехвърлени към новия бизнес, в зависимост от споразумението за продажба.

 

  1. Промяна на текущи транзакции и взаимоотношения

Обикновено при промяна на собствеността на бизнеса отношенията с доставчиците остават същите или се променят постепенно. Но всички тези лица и фирми трябва да бъдат уведомени за тази промяна. Всички споразумения между бившия бизнес и други фирми или физически лица трябва да бъдат променени или анулирани.

 

Ще трябва да промените името на фирмата на лизинга на имоти и лизингите на оборудване, компютри и автомобили. В някои случаи лизингодателят може да иска нов договор за лизинг на други условия.

 

  1. Проблеми с прехода

Като част от споразумението за покупка може да възникнат някои проблеми с прехода. Например, може да има проекти или продукти в процес на създаване или доставка на клиенти. Кой е собственикът на приходите и разходите от тези проекти, трябва да се реши предварително. Тези въпроси обикновено се решават в споразумението за продажба между двете страни.

Също така може да има дължими данъци от стария бизнес, които може да се наложи да бъдат платени по-късно. Планирайте някои проблеми с прехода да се разрешат чак след крайната дата на продажбата.

 

  1. Информация за служители и заплати

Процесите на заплащането на дължимото на служителите трябва да минат възможно най-безпроблемно. Уверете се, че обезщетенията като пенсии и здравно осигуряване се прехвърлят адекватно към новата собственост.

 

*публикация

 

 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



20 април 1984 г. - Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест
Дата: 20/04, 00:08

Макрон обеща да направи всичко, за да предотврати разрастване на насилието между Ливан и Израел
Дата: 19/04, 23:51

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 23:30

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 23:30

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция
Дата: 19/04, 23:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия