Детски градини, фризьори, зъболекари - на свободния пазар за ток


Дата: 03/06, 12:13

Снимка Булфото

Всички небитови потребители, независимо от консумацията им на ток, ще излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври 2020 г. Тази поправка в Закона за енергетиката, внесена от ГЕРБ, приеха депутатите на първо четене, съобщи dnes.bg.

Според Валентин Николов от ГЕРБ, който е сред вносителите на промените, една от ползите на поправката ще е засилването на конкуренцията в сектора, което ще се отрази положително на пазара на електроенергия.

С около 20-30% по-ниска цена ще могат да плащат фирмите на свободния пазар на ток, прогнозира той.

Промяната ще засегне около 300 хил. абоната с годишно потребление от около 4 500 000 MWh. Така на практика на регулирания пазар ще останат само домакинствата.

България е сред последните държави в ЕС, чийто пазар не е напълно либерализиран, а това трябва да се случи най-късно до 2021 г. Директива на ЕС ни задължава от 1 януари само домакинствата да останат на регулирания пазар, а всички останали да купуват ток на свободния пазар.

Според Таско Ерменков от БСП обаче законотворците трябва много добре да помислят какво точно ще приемат окончателно, защото става въпрос за детски градини, фризьорски салони, за лекари, за зъболекари.

"Огромният брой малки потребители, които ще излязат на пазара, не представляват интерес за търговците на енергия, защото от печалбата от тях няма да успеят да си покрият и административните разходи", предупреди той.

Това, според социалиста, означава, че ако малките фирми не намерят търговец на енергия, ще трябва да се снабдяват на последна инстанция, където обаче токът е много скъп и има рискове от фалити на хиляди микро предприятия.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че с този закон се сменя политиката в сектора и предложението би трябвало до дойде от Министерския съвет, за да изостри вниманието на обществото, че това което ще се случи след три месеца, е много важно.

Той също предупреди, че ако малките фирми останат на последна инстанция, ще се справят много трудно.

"Една добра идея без разяснения, без обяснения ще доведе дотам, че малките фирми пак ще останат на снабдяване на ЕРП-тата. Кой ще се ангажира да достави ток на бръснарницата в село Бреница, община Кнежа, област Плевен?", риторично попита Аталай.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Излезе заповедта на Ананиев за затягане на мерките. Пълен текст
Дата: 09/07, 14:26

Проф. Радулов: Акцията в президентството цели компрометиране на Румен Радев
Дата: 09/07, 14:25

Двама осъдени за притежание на производни на канабиса обжалват във Варна, произвеждали били лекарство
Дата: 09/07, 14:21

Защо феновете предпочитат онлайн казината пред реалните
Дата: 09/07, 14:20

Районният съд във Варна осъди по бързата процедура германец за побой на негов съгражданин
Дата: 09/07, 14:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия