Дойде ли моментът за въвеждане на 4-дневна работна седмица?


Дата: 04/06, 16:10

Снимка pexels

Възможно ли е пандемията от COVID-19 да доведе до положителни промени в трудовия живот на отделните държави? И още - възможно ли е подобни реформени процеси да доведат до стимулиране на икономиките и търговските пазари?

„Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да преоткрием възможностите на всяко работно място". На това мнение е Шарлът Локхарт, изпълнителен директор на "4 Day Week Global". Платформата всъщност осигурява възможност за обсъждане на идеите за намаляване на работната седмица и подкрепя бизнеса, служителите и държавите при въвеждането им. Инициативата е стартирана от Андрю Барнс и неговата партньорка Шарлът Локхарт, пише actualno.com.

На дневен ред в Нова Зеландия

Идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица не е утопична. Обсъжда се и от някои правителствени ръководители. Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн публично се изказа в полза на идеята за четиридневна работна седмица. Според нея това ще стимулира местния туризъм и ще даде възможност за по-добро съчетаване на професия и свободно време.

“Много хора ми предлагат да въведем четиридневна работна седмица”, сподели Ардърн по време на дискусия на живо във Facebook. Тя призова работодателите да помислят за въвеждане на по-гъвкави модели на работа, в това число съкращаване на работните дни.

Идеята за по-кратка работна седмица набира все повече привърженици навсякъде по света. Новозеландската консултантска компания “Perpetual Guardian” въведе четиридневната работна седмица още 2018 година.

Четиридневната работна седмица подобрява здравето

Днес над 200-те служители са по-щастливи, по-продуктивни и по-здрави, казва основателят на компанията Андрю Барнс, цитиран от Frankfurter Allgemeine Zeitung. Той също смята, че въвеждането на такъв модел би помогнал за възстановяване на икономиката след удара, който пандемията ѝ нанесе.

През 2019 година Microsoft въведе пробно четиридневна работна седмица в своя дъщерна компания в Япония. Резултатите показаха покачване на производителността с 40%. Засега подобни модели си остават изключения.

И един пример от Франция

Във Франция работната седмица има продължителност от 35 часа от близо две десетилетия насам. Въпреки това страната задминава по производителност на труда редица държави с по-дълго седмично работно време. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), брутният вътрешен продукт, създаван за един работен час във Франция, е с около 25% по-висок от средния за ЕС, а и за редица други развити държави в света. Изданието Euronews съобщава, че според ново проучване, 60% от френските работодатели подкрепят въвеждането на 4-дневна работна седмица.

"Да се работи по 40 часа седмично без почивен ден, противоречи на човешката природа", казва Шарлът Локхарт. Според нея компаниите трябва да осигуряват повече свободно време на служителите си. „По този начин може да се постигне увеличение на производителността с поне 20%", твърди тя.

Deutsche Welle пише също, че според Локхарт 40-часовата работна седмица е отживелица. Във времето, в което живеем, на все повече хора им е трудно да се дистанцират от служебните си ангажименти. “Когато 40-часовата седмица беше въведена, нямахме смартфони и мейли и всички останали неща, които днес ни засипват със съобщения. Затова е нужно да си изградим дисциплина”, казва още Локхарт.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ППДБ пак готови да пристанат на ГЕРБ и ДПС само при едно условие
Дата: 26/04, 09:16

Биков с тежки обвинения към Асен Василев: Въртеше си далавери
Дата: 26/04, 09:14

19 хорови формации изнасят концерти във Варна
Дата: 26/04, 09:11

Стотици хиляди понсионери днес получават 100 лева за Великден
Дата: 26/04, 09:031 Коментар

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 09:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия