НС реши: И медсестри, акушерки и рехабилитатори ще отварят кабинети


Дата: 04/06, 18:10

Снимка Булфото

Парламентът регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно заведение от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за лечебните заведения, пише БТА.

Депутатите записаха, че лечебни заведения са и организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести.

Срещу тези разпоредби възразиха от "БСП за България". Дискусионен беше въпросът как ще се регламентира обхватът на дейността на медицинските специалисти и кой ще им плаща.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова /ГЕРБ/ обясни, че се дава възможност дейности, които са осъществявани и сега на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона.

По думите й това позволява, от една страна, тази практика да се регламентира, от друга страна, да бъде добре контролирана. Дариткова обясни, че медицинските специалисти могат да правят само това, което е разписано в наредбата на здравния министър, по лекарско назначение.

Според нея приетите текстове са само в полза на българските пациенти, които се нуждаят от лекарските асистенти, бившите фелдшери, които подпомагат дейността на общопрактикуващите лекари в много населени места на България, от легитимиране на дейността на медицинските сестри, които могат да извършват и здравно-социални услуги, както и от рехабилитация на пациенти, изписани у дома, след тежки неврологични заболявания.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Голяма напаст за шофьорите в България в следващите часове и някои ще направят много пари
Дата: 23/04, 15:32

Украйна връща от чужбина мъжете за военна служба
Дата: 23/04, 15:25

Разследват убийства на кучета в Монтанско
Дата: 23/04, 15:22

Може да се премине към онлайн обучение, обяви доцент Кунчев
Дата: 23/04, 15:13

Висока резултатност в мачовете от АМФЛ-Варна
Дата: 23/04, 15:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия