Апелативен съд - Варна осъди на 12 години затвор мъж, ограбил две жени


Дата: 04/07, 12:43

Снимка: Булфото

Варненският апелативен съд присъди 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на оправдан от първата инстанция подсъдим за извършване на два грабежа. Въззивният състав отмени присъда на Окръжен съд – Варна в частта, в която Иван Я. е признат за невинен.  

Предмет на проверка от апелативната инстанция бе присъдата на Варненския окръжен съд спрямо Иван Я. и Ангел Б. за извършени три грабежа: отнемане на чанта, пари и лични вещи от жена; присвояване на 450 лв от апартамент на друга пострадала, която Иван заблудил, че ще наеме жилището й. В третия случай от ушите на потърпевшата били издърпани златни обеци и били откраднати мобилен телефон и портмоне. Първата инстанция установила, че в престъпната си дейност двамата избирали за жертви предимно възрастни жени. Иван отвличал вниманието им, докато активните действия предприемал Ангел. Двамата са били осъдени на по 12 години лишаване от свобода. Иван е бил оправдан за извършването на първите два грабежа. Подсъдимите са многократно осъждани: Ангел - 20 пъти, а Иван - 27 пъти. Запознали се в Плевенския затвор.

Производството пред Апелативния съд беше образувано по протест на прокуратурата и жалби на двамата подсъдими. 

Иван Я. не се яви в съдебната зала. След изискани проверки, съдът установи, че той няма известен адрес, а според роднини е в Германия. 

Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че двамата предварително са планирали престъпните си действия, а Иван е имал водеща роля. Обвинението настоя за отмяна на оправдателната присъда. 

В произнесената в открито заседание присъда, втората инстанция призна вината му за това, че е извършил деянието в условията на опасен рецидив, като продължавано престъпление, в съучастие и с употреба на сила. Двамата подсъдими солидарно трябва да заплатят на жертвите причинените имуществени вреди. Присъдата на Окръжния съд беше потвърдена в останалата част.

Заради това, че подсъдимият Иван Я. се е отклонил от въззивното производство и не може да бъде намерен, съдът определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мотивът е, че не само има опасност да се укрие от правосъдието, но го е направил.

Присъдата на Варненския апелативен съд спрямо подсъдимия за грабеж Иван Я. подлежи на контрол от Върховния касационен съд.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Съдът оповерга, че дело на съпругата на Нотариуса е гледано от близка съдийка до Нотариуса
Дата: 29/03, 17:55

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 17:50

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 17:50

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 17:50

Бойко Рашков обвини “юристи като т-н Пеевски” за конституционната криза
Дата: 29/03, 17:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия