Сагата с един PCR: Вървете в другото отделение


Дата: 08/07, 10:50

Прехвърляне между институциите и липса на задължителна карантина - това се случва според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемидчиев, който решил да си направи PCR тест заради съмнения, че е заразен с коронавирус.

Пред bTV Керемидчиев разказва, че тъй като през почивните дни вдига температура 37,2 и не се чувства добре, решава, че трябва да се прегледа и изследва за коронавирус. Личната му лекарка почива и това отприщва дълго ходене по мъките, докато успее да се тества, предаде offnews.bg.

Мъжът отива първо в "Пирогов", където му обясняват, че не могат да му направят тест, защото изследване с PCR се прилага само при пациенти на болницата. Насочват го към ВМА, където на регистратурата го ориентират към Инфекциозно отделение. В Инфекциозното отделение обаче му обясняват, че без направление от Спешно отделение не могат да го приемат. Керемидчиев отива в Спешното, където му казват, че пациентите със съмнение за коронавирус трябва да отиват в Инфекциозно отделение. При повторното посещение в споменатото отделение "една много мила дама" му обяснява, че не може да бъде приет без направление.

Мъжът, със симптоми на COVID-19, прави пореден рейд към Спешно отделение и най-сетне получава направление. Въоръжен с ценния документ се връща в Инфекциозното, където най-сетне го преглеждат и му правят тест.

На тръгване лекари му обясняват, че ако тестът му е отрицателен няма да му се обадят. Въпреки това Керемидчиев решава да си направи тест и в частна лаборатория, тъй като както сам казва "нещата не отиваха на добре".

Резултатите от втория му тест излизат в неделя сутринта, оказва се положителен.

„Не получих обаждане от ВМА 28 часа след това. Намерих някакви телефони и започнах да звъня. Едва на петото позвъняване успях да се свържа с дежурния лекар, който ми каза, че тестът ми е положителен и сега ме вписват в списъка на позитивните пациенти. „Ако не си бях направил втори PCR тест, можех да ходя в София и да сея зараза“, обобщава случилото се бившият зам. министър.

Припомняме, че заради проблема с PCR тестовете, които се правят в болниците, беше решено от 1 август клиничната пътека за лечение на коронавирус да бъде увеличена двойно. Ще бъдат увеличени и всички останали пътеки, с акцент върху инфекциозните, за да се покрият разходите за тестване при постъпване в болница.

В коментар за заплащането на PCR тестовете здравният министър Ананиев уточни, че механизмите за финансиране на тестването са три - за хората, които са настанени в лечебни заведения, тестът се заплаща от НЗОК; за тези, които са на домашно лечение или под карантина, тестът се заплаща от районните здравни инспекции. Третата група, при която се провежда изследване, е по желание на ръководители на предприятия, учреждения и по лично решение на граждани, които си поемат разходите по тестването, какъвто е случаят на Керемидчиев.

В случай на съмнение за симптоми на коронавирус, ако личният лекар не е на разположение, се звъни на 112, откъдето се свързват с екип на РЗИ, който взема проба. Организацията е създадена с цел да не се обикалят болници от лица, които могат да заразят останалите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всички с пари в 6 банки получават изненада на гишето
Дата: 19/04, 15:37

Петков съзря тайна завера между Борисов, Радев и Пеевски
Дата: 19/04, 15:25

Козунаци по 200 лева за Великден: Шеф Токев ги разби на пух и прах
Дата: 19/04, 15:23

Експерт: Ще става все по-зле положението, ако не се готвим за либерализацията на пазара на ток
Дата: 19/04, 15:071 Коментар

България и Румъния се сливат с общ проект на Дунава
Дата: 19/04, 15:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия