Окръжен съд-Варна потвърди ареста за кражба на мъж с 18 предишни осъждания


Дата: 09/07, 13:05

Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд-Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 36-годишния Радостин М. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано на 01.07.2020 г. за кражба, извършена в условията на продължаваща престъпление в периода 09.03.2020 – 26.06.2020г.  и представляваща опасен рецидив. Това съобщиха от съда.

 
Според справката за съдимост Радостин има 18 влезли в сила присъди, основно за кражби, като последното изтърпяно ефективно наказание е било на 17.07.2019г. отново за извършена кражба в условията на опасен рецидив. 
Според НК престъплението за което му е повдигнато обвинение е тежко умишлено и предвиденото наказание за него е „лишаване от свобода“ до 15 години. 
Защитата на обвиняемия изтъкна, че не е налице опасността лицето да се укрие, тъй като има постоянен адрес, съдействал е на полицията и никога не се е укривал. Обвиняемият заяви, че съжалява за извършените деяния и може да възстанови щетите, тъй като работи. Съдът беше помолен да определи по-лека мярка за неотклонение - „подписка".
Въззивният окръжен съд, след като съобрази събраните към момента доказателства по делото, намери че повдигнатото обвинение срещу Радостин М. е за деяние наказуемо с „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години. По отношение на обоснованото подозрение в извършването на престъпление, съставът се солидаризира с изводите на Варненски районен съд, че е налице визираната предпоставка. Тя се подкрепя от събраните до настоящия момент писмени и гласни доказателства, включително и от обясненията на обвиняемия. 
Съдът намери, че макар Радостин М. да има трудов договор и постоянен адрес от докладните записки, находящи се в досъдебното производство е видно, че обвиняемият не живее на този постоянен адрес, тъй като е бил многократно търсен от служителите на полицията. Видно от справката за съдимост, както и първоинстанционният съд е приел се обославя реалната опасност същият да извърши престъпление още повече, че повдигнатото обвинение е за деяние, осъществено в условията на опасен рецидив.
С цел да предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, съдът счете, че следва да потвърди наложена му най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража.
Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристига в АЕЦ "Козлодуй"
Дата: 20/04, 14:50

Радев: Предложението на Главчев е авангардно, в понеделник ще направим последен разговор
Дата: 20/04, 14:34

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 14:30

Министър Петкова: Към 18 април Фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.
Дата: 20/04, 14:281 Коментар

Везенков завърши първия си сезон в НБА с 225 точки
Дата: 20/04, 14:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия