Ако не носите маска на работа 300 лв. глоба за вас и 3000 лв. за шефа ви


Дата: 09/07, 13:06

Булфото

Това важи и за магазините за храна, напитки, за моловете, и за всички обекти, подчерта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде Флагман

При случай, в който служител не носи маска на работното си място – в заведение, ресторант, магазин или мол – ще може да бъде глобяван и той, и собственикът на обекта, като вторият – по-сериозно в качеството си на юридическо лице, неспазващо мерките. Това каза на извънредния брифинг със здравния министър Кирил Ананиев главният дъражавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той подчерта, че проверки могат да се извършват и от БАБХ, и от РЗИ, и от полицията, като при първо нарушение ще има глоби, но при второ – ще бъде препоръчвано обектът да бъде затворен. Към момента глобата за служител е 300 лв., а за собстеник – 3000 лв.

„Това важи за магазините за храна, напитки, за моловете, за всички обекти. Персоналът трябва задлъжително да е с маска. В последно време забелязваме лошата тенденция това условие масово да не се спазва и в някои случаи дори клиентите спазват дистанцията повече отколкото работещите на касата и щандовете. Това е недопустимо“, допълни думите на доц. Кунчев здравният министър Кирил Ананиев.

Днес, в отговор на 240-те новозаразени при направени над 4286 теста, със заповед на същия бяха забранени наново посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, клуб и заведения за развлечение на закрито. На открито се допускат, но при 50% капацитет и при спазване на 1,5 м физическа дистанция. За пореден път бяха забранени и груповите празненства с присъствие над 30 души на открито и закрито – сватби, балове, кръщенета и др.

В тази връзка Ананиев обясни, че на този етап не се предвижда връщането на други мерки. „Не вярваме, че настоящата ситуация (с броя на заразените, бел.а.) ще се промени бързо. Очакваме конкретни резултати от въведените днес мерки най-малко след седмица. Оставили сме възможността оперативно да преценим до кога да действат тези мерки“, каза Ананиев и подчерта, че на базата на анализ, който Министерството на здравеопазването е изготвило днес, се смята, че настоящите ограничения ще са достатъчни да се спре тенденцията от последните 10 дни. „Случи ли се обаче нещо по-сериозно, например рязък скок на вирусоносителите или заболеваемостта, или неспазването на мерките – може да въведем и по-тежки. На този етап такива условия няма“, каза Ананиев.

Бе коментирана и темата с провелия се финален футболен мач за Купата на България, на който хиляди фенове не спазваха нито една от приетите и обещани от агитките на клубовете мерки. „Бил съм футболист в младите си години и съм усещал същата тази тръпка. Мачът започна при почти изцяло спазване на мерките, но бързо ситуацията се промени – младите забравиха всичко. Не съм доволен от този резултат“, каза още министърът на здравеопазването. 

На въпрос от медиите кой и дали трябва да поеме отговорност за случилото се на въпросния мач, доц. Кунчев заяви: „И Професионалната футболна лига, и фирмата за охрана на мача бяха санкционирани с по 3000 лв.“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 05:10

Предупреждение за интензивни валежи на места в събота
Дата: 20/04, 04:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 03:50

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 03:50

Валери Божинов облича отново екипа на Етър
Дата: 20/04, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия