Двама осъдени за притежание на производни на канабиса обжалват във Варна, произвеждали били лекарство


Дата: 09/07, 14:21

Двама подсъдими, изправени на съд за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, днес обжалваха присъдите си пред Варненския апелативен съд. Казусът засяга преработка на марихуана в конопено масло.
С присъда, постановена от Окръжен съд - Варна, Росен К. е бил наказан с лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца и глоба в размер на 6 хиляди лв. На Кирил Д. били присъдени 4 години затвор и глоба от 10 хиляди лв, като той е частично оправдан по отношение на част от количеството наркотици, съобщиха от съда.  


Росен К. се заинтригувал от производството на хашишово масло, като първоначално интересът му бил свързан с лечението на заболявания, които получил след катастрофа. Проучил методи за производство, набавил суровина и оборудвал част от имота си. Според уговорката, 52-годишният мъж трябвало да произвежда, а 55-годишният Кирил Д. – да търси клиенти. Дозите били разпределяни в спринцовки, а цената зависела от количеството и купувача. Част от субстанцията била преработвана в крем. Дозите били предлагани на хора със заболявания, което обвинението намира за изключително укоримо. 
През април миналата година прокуратурата е повдигнала обвинение на двамата, че в съучастие без надлежно разрешително са държали с цел разпространение хашишово масло и течност със съдържание на тетрахидроканабинол на обща стойност 14 013, 75 лева. Пред първата инстанция двамата са признали фактите, изложени в обвинителния акт.
Конопът, тетрахидроканабинолът и хашишовото масло имат наркотично действие, нямат легална употреба, пазар и производство. Според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, тези растения и вещества са с висок риск за общественото здраве. Забранени са за приложение в медицината. 
Изготвената съдебно-медицинска експертиза установила, че употребата на такива вещества вреди на органи, на имунната, сърдечно-съдовата, еднокринната и репродуктивната системи и може да причини рак. Няма научно доказателство, че субстанцията, предлагана за „лекарство“, има положителен ефект върху организма. Според първата инстанция, двамата са преследвали търговска цел от произведения наркотик, а не безвъзмедна, алтруистична помощ на болни хора. 
Днес защитниците на Росен и Кирил помолиха Апелативния съд да  намали размера на наказанията, които смятат за прекомерно завишени. Адвокатите поискаха да се придаде тежест на смекчаващите вината обстоятелства и чистото съдебно минало на подсъдимите. Посочиха, че няма доказателства веществата да са били разпространявани и продавани. 
Апелативният прокурор акцентира върху високата степен на обществена опасност на престъплението и настоя наказанията да бъдат потвърдени. 
Законът предвижда за държане с цел разпространение на опиати лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лв. 
Апелативният съд ще се произнесе с решение в двумесечен срок. 
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъж наръга три жени в Швеция
Дата: 20/04, 01:26

Почти 24 хиляди деца са пропуснали доза ваксина срещу коклюш
Дата: 20/04, 01:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 00:50

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир
Дата: 20/04, 00:30

20 април 1984 г. - Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест
Дата: 20/04, 00:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия