Турското правосъдие решава дали да превърне "Света София" в джамия


Дата: 09/07, 22:44

БНТ

снимка: Уикипедия 

Очаква се турското правосъдие утре да обяви за незаконно превръщането на катедралата "Света София" в Истанбул в музей през 1934 г. и връщане на статута й на джамия. Това предаде Ройтерс, като се позова на двама официални турски представители. Темата беше засегната и на днешен дебат в Европарламента, посветен на отрицателната роля на Турция в източното Средиземноморие.

Делото за законността на решението от 1934-та година за превръщане на "Света София" в музей е внесено от асоциация, която твърди, че катедралата е била собственост на султан Мехмед Втори. През 1453-та година той завладява някогашния Константинопол и превръща храма в джамия. Зад предложението за връщане на старото положение стои и турският президент Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Съдебните институции ще вземат своето решение и след него изпълнителната власт ще предприеме необходимите стъпки.

Турски организации, които подкрепят трансформацията твърдят, че тя ще подчертае статута на Турция като мюсюлманска държава. "Света София" е част от Световното културно наследство.

Намеренията на Анкара предизвикаха тревогата на САЩ, Русия, Гърция и редица християнски лидери, включително Вселенския патриарх и патриарха на Москва и цяла Русия.

Българският евродепутат Ангел Джамбазки днес реагира остро на турските планове за Света София, обяви се за прекратяване на преговорите за членство с Турция и критикува политиката на турския президент.

Ангел Джамбазки - ПГ на Европейски консерватори и реформисти: Може би трябва да предложи да направи и тази зала действащ мюсюлмански храм. Кога най-сетне ще разберете, че Турция не е европейска държава и няма никога да бъде такава - нито териториално, нито културно, нито цивилизационно, нито политически. Докога ще продължава този цирк с преговорите за членство на Турция в ЕС.

Ангел Джамбазки призова Върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел да вземе отношение по превръщането на Света София в джамия.

На същия дебат лидерът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер окачестви като "историческа грешка" започването на преговори за членство с Турция и се обяви за нова правна база за отношенията на Съюза с Анкара.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Горя нерегламентирано сметище на улица "Кръстец" в Русе
Дата: 28/03, 17:36

Проф. Пламен Киров с прогноза кой ще заеме поста служебен премиер
Дата: 28/03, 17:22

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на „Капитан Андреево“
Дата: 28/03, 17:11

Ники Станоев коментира Тръмп: Той е актьор еквилибрист
Дата: 28/03, 17:04

Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари
Дата: 28/03, 17:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия