Подводница С-84 „Слава” отвори врати за посетители


Дата: 06/08, 10:16

В началото на месец август единствената останала българска подводница „Слава“ отваря врати за посетители, които ще имат възможност да се потопят в уникалната и завладяваща атмосфера на едни отминали времена.

Подводницата е „акустирала“ в град Белослав, Музея на стъклото, където ще очаква своите посетители от 10.08.2020.

Девня Цимент“ АД предостави безвъзмездно специален цимент за укрепване на подводницата. Този вид цимент е произведен от специален клинкер и издържа на различни агресивни среди, както и на високата соленост на морските води. Друг иновативен продукт, използван в проекта е специална стъклена арматура, произвеждана от „Инхом“ ООД гр. Белослав. „Девня Цимент“ АД е лидер на българския пазар не само с конвенционалните си видове сиви и бели цименти, но и със специалните си цименти, чрез които стават възможни подобни проекти като укрепването на подводницата-музей „Слава“.

Подводница „Слава“ преди старта на рехабилитацията.


 

История на подводницата:

Слава” е построена в СССР и спусната на вода на 27 септември 1959г. В края на 1985г. е предадена на България, като през декември същата година за първи път е вдигнат българският военноморски флаг от нейния първи командир капитан-лейтенант Дарин Матеев.

Плавателният съд е изработен от специална стомана, за да може да издържа на голямото налягане. Дълбочината ѝ на потапяне е до 300 м. под вода, въоръжена е и с осем торпедни апарата. Този тип подводници са така построени, че при максимален запас от гориво могат да преминат до 14 хил. морски мили или разстоянието оттук до Северна Америка.

 

Слава” служи вярно на Българската армия от 1985г. до 2011г., когато е извадена от въоръжение, а през януари 2013г. е дарена на Община Варна за превръщането ѝ в музей на българското подводно плаване.

От 29 ноември 2019г. подводницата е пребазирана на пристан в град Белослав – от фондация БЕЛОСЛАВСКО СТЪКЛО до Музея на стъклото.

Подводница „Слава“, изглед отвътре, преди старта на рехабилитацията.

 

Заповядайте да разгледате единствената по рода си българска морска подводница пълна с история и спомени. Средствата от продажба на билетите ще бъдат използвани директно към по-нататъшни дейности, свързани с консервацията на подводницата.

Точни координати: LINK

Facebook страница: LINK

 

* публикация

 

 

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 01:10

Частичен срив на "Виваком" тази вечер
Дата: 19/04, 01:00

Рома изхвърли Милан от ШЛ
Дата: 19/04, 00:40

19 април - Ден на велосипеда
Дата: 19/04, 00:20

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 00:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия