За първи път можем да видим тайнственото UV сияние в марсианската атмосфера


Дата: 09/08, 01:34

nauka.offnews.bg

кадър; НАСА

Когато Слънцето потъне в синия залез и нощта падне над прашните равнини на Марс, се случва нещо странно и прекрасно. Високо над повърхността атмосферата започва да сияе с ултравиолетова светлина, понякога пулсираща, докато азотът и кислородът се комбинират в азотен оксид.

Това невидимо сияние, разкрито за първи път от мисията Mars Orbiter през 2005 г., сега е описано подробно - и изненадващото му поведение разкрива как циркулира и се променя през годината марсианската атмосфера.

Тънка и разредена, атмосферата на Марс е изненадващо сложна. Мощните ветрове създават чудовищни ​​бури, които могат да обхванат цялата планета. Съществуват сезонни колебания в състава й, както и колебания, предизвикани от известни процеси.

За сравнение нощното сияние не е толкова загадъчно. Всъщност същото явление - нощно сияние, предизвиквано от съединяването на азот и кислород, макар и в близост до инфрачервени дължини на вълната - е наблюдавано и на Венера. 

Изучаването как циркулира и се променя сезонно атмосферата на Марс може да позволи по-точно прогнозираме на странното време на Червената планета.

 

Цялата статия ТУКСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Истинско циганско лято: до 34 градуса през октомври, ще става и за плаж
Дата: 01/10, 03:30

Над 73 млн. гледали дебата между Тръмп и Байдън
Дата: 01/10, 03:01

Българи са арестувани с 30 тона хашиш в Испания
Дата: 01/10, 02:301 Коментар

Унгария за доклада на ЕК: Неоснователен и опорочен
Дата: 01/10, 02:00

Днес пожелания приемат
Дата: 01/10, 01:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия