Общинският съвет одобри да се изхарчи четвърт милион за проучване за новото "леко метро" във Варна


Дата: 29/09, 15:34

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

снимки: Pixabay, "Петел"

Общинският съвет във Варна одобри започването на предпроектни проучвания за изграждане на леко метро в града. На днешното си заседание съветниците одобриха отпускането на 240 000 лв., необходими за проучванията, определяне на терен за депо и изготвяне на техническо задание, съобщиха от пресцентъра на местния парламент.

„Основната функция на съоръжението ще бъде да свърже новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково, с Варна. Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места, т.е. голяма част от хората ще ползват железницата“, заяви пред съветниците заместник-кметът инж. Христо Иванов. Той е на мнение, че още от сега трябва да се работи за осигуряване на комуникациите между индустриалната зона и града.

Предложението за изграждане на скоростен електрически транспорт във Варна дойде след посещение на премиера Бойко Борисов, който подкани пред камерите кметът на Варна Иван Портних да предложи проект. По думите на министър-председателя, ЕС има интерес да финансира подобни проекти в големите български градове.

Градската железница е заложена в Общия устройствен план на Варна като трасе по „Цар Освободител“. „На базата на техническите и икономическите обосновки, които предстои да бъдат изготвени,  ще се отговори на въпроса трябва ли да се запази това трасе за градска железница или не е необходимо“, допълни каза още заместникът на Портинх по инфраструктурата.

Инж. Иванов каза още, че в основната си част скоростният екологичен транспорт ще е надземен, само в отделни част ще минава под земята. „Ще можем да ползваме опита на София, която след изграждането на метрото промени своя облик“, посочи заместник-кметът.

Опозицията в общинския съвет представи различни доводи против отпускането на средствата. Някои от нейните представители подчертаха, че изграждането на втори Аспарухов мост е много по-важен приоритет за общината, отколкото градската железница. Други пък посочиха, че според експерти изграждането на трамврайни линии е по-подходящо и по-евтино от пускането на "леко метро". Трети довод беше, че в сегашината кризисна ситуация сумата от 240 000 лева от бюджета на общината може да се използва и за много по-наложителни разходи. Въпреки това с гласовете на мнозинството решението беше прието. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Във Варна стартира инициативата "Маратон на четящите хора"
Дата: 23/04, 12:06

Синоптик: Очаква ни нито топло, нито студено време и валежи през ден
Дата: 23/04, 12:06

Възможна е национална епидемия, обяви доцент Кунчев
Дата: 23/04, 12:01

Ваня Григорова: Немалко хора ме подкрепиха на местния вот. Посланията ми имат чуваемост
Дата: 23/04, 11:58

Стопи се участничка в "Ергенът"
Дата: 23/04, 11:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия