Доц. Атанас Мангъров: Ако искаш да се страхуваш, никой не може да те спре


Дата: 29/09, 23:40

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Специалистът по вирусология доц. Атанас Мангъров гостува във вечерното шоу на Слави Трифонов по 7/8 тв, за да коментира темата за последните Ковид-емоции в обществото.

 

"В Обединеното кралство, колкото по-накриво им върви с Брекзита, толкова по-силно ги друса коронавирусът. Също в Испания: колкото по-накриво върви зависимостта на Каталуния, толкова повече слагат маски и се крият. Миналата есен имаше протести в Хонг Конг, сега протести няма. Всява се страх. И понеже той е естествено първично чувство, той потиска всички други емоции и чувства. 

Ние бяхме като деца, които бяха оставени да си поиграят в един хубав летен следобед. И вечерта бабата казва: прибирайте се, защото ще дойде Торбалан. И дори тези, които знаят, че няма такъв, казват: ми ако има - и всички се прибират по стаите. Не виждам друга причина за нагнетяване на страх. 
От април до сега процентът на положителните тестове е един и същ. Дълбока тайна е колко са нови хора или са карантинирани или хоспитализирани. Процентът е между 2-3%. 

Когато се вдигна двойно цената на клиничната пътека за Ковид, се увеличиха и хората в болниците. 160 нови е всъщност нови тестове. Това са новозаразени, но на огромната част от тях им няма нищо. Заразен и болен не е едно и също. 

Това е една вирусна инфекция. Няма лечение за тях. Това са самоограничаващи се заболявания, които минават от само себе си. Които са хоспитализирани с коронавирус са с поне 2 антибиотика. Но антибиотиците не влияят на вирусна инфекция. Измененията в белия дроб не се лекуват с антибиотици. Днес хоспитализираните са с 20 по-малко, а има 160 нови положителни. 

Психосадисти тормозеха мазохисти през зимата. Ако сега позволим, ще е същото. 
Ако това беше през 1980 година, щяхме да видим 40 души в интензивни сектори на цялата страна, но там има няколкостотин, които имат други заболявания и тези с Ковид са още по-зле, защото имат други заболявания.
В болница може само да се дава кислород. Нищо друго. 

Почнаха лечения с всичко в аптеката. С лечението на тези болни се занимават анестезиолози, на които това не им е работа. Колкото по-малко ги интубират, толкова повече болните оживяват. Които дават дежурства и са на първа линия, нямат нужната квалификация и си карат по един и същи начин. 

Чувствам се като в лош фантастичен филм. Вече са починали 1 млн. души по света казват от Ковид, а от глад - 6 млн и 700 хил души. Но не е интересно да умираш от глад. От туберколоза - милион и половина души. 

Който го е страх от мечки , не ходи в гората. Нашата работа е да се занимаваме с болни и това носи рискове и това е откакто свят светува. 

Ние нямаме най-рисковата група от населението , защото при нас средната продължителност е по-ниска. 

Не може да изкараш до 80-90 години с 300 лева пенсия. В общежитията са с по няколко хиляди евро пенсии в чужбина и отглеждането им там е бизнес. 
Хората, които се грижиха за възрастните, не можаха да бъдат спрени да вкарват инфекцията. Ако тук имахме общежития, щеше да е същото. 

По въздушно- капков път се движат заразните частици, реят се във въздуха, това не са лъчи, за да мерим разстоянието между нас. Въздухът, който дишаме с тези аерозолни частици е навсякъде. А ние дишаме дори през процепите на маската. 

За да се получи заболяване, трябва критична маса частици, които да преодолеят човешките защити. 

Надеждата ми е, че ако спечели Тръмп, ще има затишие, защото една от причините за тази лудост е той да бъде свален. Този вирус ще спре когато около 70% от населението го изкарат и се изработи имунитет. Това е като със сезонния грип. Това се случва всяка година, както и с епидемиите от хепатит а. 

Ние сме склонни да даваме милиони за PCR тестове и те са платени от джобовете на хората. Ако искаш да се страхуваш, никой не може да те спре.", даде мнение вирусологът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 03:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 03:10

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 25/04, 03:00

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 25/04, 03:00

Рибари излязоха на протест
Дата: 25/04, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия