Евродепутат: Корупцията е част от ежедневието в България. ЕС трябва да предприеме решителни действия


Дата: 30/09, 10:46

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Източник: Отровното трио, снимка: Даниел Фройнд, Туитър

Отровното трио сподели на своята страница във фейсбук материал на Еuractiv със заглавие: Корупцията излага бъдещето на Европейския съюз в риск.

В статията немският евродепутат Даниел Фройнд говори за корупцията в България и призовава ЕС да предприеме решителни действия срещу нея. 

Ето какво пише в статията:

Протестите срещу корупцията в правителството разтърсват България от август. Евродепутатът Даниел Фройнд, който миналата седмица беше в София, за да се срещне с протестиращи, споделя впечатленията си.

Даниел Фройнд е германски политик, който е член на Европейския парламент от юли 2019 г. Той е член на Алианс 90 / Зелените на национално ниво и е член на групата на Зелените / Европейски свободен алианс в Европейския парламент Парламент.

Десетки знамена на ЕС се развяваха на протестите в София миналия вторник (22 септември). Българските протестиращи изразиха надеждите си за помощ и подкрепа от Брюксел в борбата с корупцията. Одобрението на ЕС е особено високо, откакто България се присъедини към ЕС през 2007 г.

Неконтролираното прехвърляне на средства от ЕС в София обаче допринася за разрастващата се корупция в страната. ЕС носи споделена отговорност за действията на статуквото.

Опозицията в България: Защо Европа не действа?

Миналата седмица успях да разговарям с много от засегнатите на място: членове на опозицията, които отправят апели до Брюксел; журналисти, които са били бити от силите за сигурност по време на протестите; и млади хора, които са се завърнали в България след дълъг престой в други европейски страни и сега искат да разбият инкрустираните корумпирани структури в родината си.

Единодушното им мнение е, че Европейският съюз трябва да действа, трябва да предприеме решителни действия срещу корупцията и разрушаването на принципите на правовата държава.

В противен случай Съюзът ще загуби доверието си. В противен случай надеждата ще се превърне в разочарование и хората ще се обърнат. Това би било катастрофа за европейския проект. Това би било тежък удар за нашата европейска ценностна общност.

Корупцията разрушава доверието - разочарованието се увеличава

Разочарованието от българското правителство е дълбоко. Корупцията е част от ежедневието в България. Понякога това са скъпи проекти за саниране, понякога счупени тротоарни плочи, понякога тоалетна, която не работи, понякога това е министър, който признава, че всичко е свързано с това да запази колкото се може повече пари в собствените си джобове.

Почти навсякъде научавате, че публичните пари се грабят и това допринася за обогатяването на малък елит. Високомерието и егоизмът на могъщите разрушава доверието в политиката. Дразни хората на улицата. И изпраща фатален сигнал: ако искате да успеете, трябва да участвате в тази система - или ще емигрирате.

Какво може да помогне Европейският съюз?

Дори малките жестове могат да помогнат. Бях шокиран да открия, че 70 дни след началото на протестите, нито един европейски политик все още не е разговарял с хората на място.

Европейската комисия трябваше да сигнализира рано, че приема сериозно опасенията и исканията на протестите. В много разговори участниците в протестите ми казваха, че се чувстват оставени сами.

Те бяха щастливи, че член на Европейския парламент вече е на място и им говори.

Не бива обаче да оставяме борбата с корупцията само на българския народ. В Брюксел в момента текат преговори за бъдещия бюджет на ЕС и Фонда за възстановяване.

Тук Европейският парламент даде ясно да се разбере, че можем да изплащаме пари само ако те не се използват неправомерно за демонтирането на демокрацията и върховенството на закона. Можем да разпределяме пари само ако сме сигурни, че милиарди евро няма да попаднат в частните джобове на корумпиран елит.

Но законите в този смисъл има опасност да бъдат блокирани от държавите-членки - под ръководството на германското председателство на Съвета. Ангела Меркел и ХДС / ХСС играят безславна роля в този контекст. Делата им са далеч от образа на защитниците на демокрацията, който те обичат да представят на обществеността.

Върховенството на закона в Европа е в криза. Ако не действаме решително сега, ще изложим на риск бъдещето на целия Европейски съюз. Защото, ако Съюзът не действа, гражданите ще се обърнат. Кризата в България илюстрира това много ясно.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Черно море зарадва деца от детска градина
Дата: 29/03, 10:46

Алекс Раева втрещи всички с това признание
Дата: 29/03, 10:38

Инфарктна ситуация в Хелс Китчън, участничка заплаши шеф Ангелов
Дата: 29/03, 10:34

Мъжът на Гала едва ли искаше да чуе това
Дата: 29/03, 10:09

Без карти, само в брой плащате в пощите
Дата: 29/03, 10:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия