Правителството с предложение: Ремонтът вкъщи да се приспада от данъците


Дата: 21/10, 15:29

Снимка: Pexels

Разходите за ремонт вкъщи да се приспадат от данъците. Това данъчно облекчение предлага Министерския съвет, като изменението в законодателството е прието на днешното му заседание.

Идеята е физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища, да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията.

Също така се предлага да се отменят разпоредбите на чл. 118 от закона за ДДС, засягащи изискванията за деклариране и използване на софтуера за управление на продажбите (СУПТО). Наредбата за софтуера създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната. От правителството се мотивират с негативния отзвук и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, особенно в условията на пандемия.

Ще се възстановява платеният акциз за етилов алкохол, вложен в производството на лекарствени продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО (Закон за корпоративно подоходно облагане) се променя до 30 юни, като се въвежда и начална дата 1 март.

С цел облекчаване на административната тежест отпада предвиденото в Закона изискване, за целите на данъка върху недвижимите имоти, завършването на сграда или части от нея да бъде установявано освен с удостоверение за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване, издадени по реда на Закона за устройство на територията, и с представянето на удостоверение, издадено от Агенцията по геодезия, картография и
кадастър (АГКК).

Обхватът на случаите, при които не се дължи данък при придобиване на моторни превозни средства, се разширява и в него се включват случаите на прекратена регистрация на основание износ или тотална щета и само в ако няма последваща регистрация на моторното превозно средство от нов приобретател в страната.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проф. Рачев за трагедията на България след „Чернобил”: Жени искаха да абортират
Дата: 26/04, 13:45

Потребители: НАП бърза да събере данъците
Дата: 26/04, 13:451 Коментар

Илияна Йотова: Отстраняването на Росен Желязков беше странно
Дата: 26/04, 13:30

Не пуснаха от ареста рецидивист, съден 14 пъти във Варна
Дата: 26/04, 13:28

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 13:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия