Видове прежди според техния състав


Дата: 26/10, 13:27

Снимка pixabay

Плетенето е едно от заниманията, които като че ли се позабрави, но започва да се завръща с голяма сила. То се използва освен за създаване на краен продукт, и за метод на отдих и релаксация, които са толкова ценни в днешно време. Тук ще поговорим за видовете прежда, като ще започнем с кратка информация за нея.

Всички сме виждали кълбета прежда при бабите ни или из някои цветни магазинчета. Вълната е съвкупност от преплетени нишки, а самите нишки са изградени от влакна. В миналото процесът по създаване на прежда е бил много трудоемък и се е осъществявал на вретено или хурка. Истински прогрес е било създаването на тъкачни машини в Китай, които спестявали много време и труд от процеса. Влакната са най-различни – изкуствени или естествени, спрямо вида им. Много често в производството изкуствените и естествени влакна се преплитат в една прежда, с цел съчетание на позитивите на двете.

Видовете прежда са два – естествена (от животински или растителен произход) и изкуствена.

Естествена прежда от животински произход – вълна

Прави се от вълната на кози, овце, камили, зайци, лами и др. В България най-често се използва прежда от вълна на овце, тъй като лесно се работи с нея и е на достъпна цена. От нея се изработват най-различни дрехи, които са топли през зимата, но и много подходящи за лятото. Естествената материя има свойството да диша и с това попива потенето през лятото. Недостатък е, че не е мека и носи усещане за боцкане, което не всеки може да понесе. Затова с цел омекотяване, често се съчетава с някои синтетики.

Други видове вълна, които са по-скъпи от вълната от овце, са мериносовата, алпака, кашмир, мохер и коприна. Като цена са изброени във възходящ ред, те са много по-меки, някои са хипоалергенни и по-приятни за носене. За да запази добрата форма на дрехата обаче, често се сместват със синтетика или овча вълна. В чист вид цената им е доста висока.

Естествена прежда от растителен произход

Памука е най-популярен, заради своите положителни свойства и достъпната цена. Памучната прежда е много подходяща за производство на дрехи на бебета, деца и хора с чувствителни кожи. Материята е „дишаща” и това я прави подходяща за лято и зима.

Ленът е другата естествена прежда, която е много по здрава от памука и по-скъпа. Трудно се мачка и деформира, което прави дрехите особено желани. Поради своята специфика не се оцветява лесно и затова дрехите се правят в естествения цвят на лена.

Други прежди от растителен произход са от коприва, бамбук, коноп и соя.

Синтетична/изкуствена прежда

Акрилната е може би най-популярната. Ако сте начинаещи тя е добра, защото се работи лесно с нея. Ако купувате дрехи е подходяща, защото рядко предизвиква реакции.

Полиестерът също е сред популярните, като той най-често се смесва с естествените влакна.

Друг вид изкуствена прежда е найлон ликрата.

Ако примесването на различни влакна в преждите е предизвикало интерес у вас и искате да разберете в какво съотношение и какви се смесват, ви съветваме да погледнете прежди Ярн Арт.

 

* публикация

 

 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Извънредно почистиха дъждоприемните шахти в Пловдив
Дата: 20/04, 18:22

Набират средства за проучването на Варненския некропол
Дата: 20/04, 18:21

Толкова модерна детска градина в България не е имало никога: Завършват я във Варна
Дата: 20/04, 18:17

Всеки българин знае лафа "Баба ти от Кестрич", но малцина знаят къде се намира
Дата: 20/04, 18:12

Стефан Янев: "Български възход" не е обвързана със служебното правителство
Дата: 20/04, 18:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия