Проф.Кантарджиев: Ще е голям късмет, ако успеем да ваксинираме поне 7% от хората срещу грип


Дата: 29/10, 17:48

снимка Булфото

Голямо предизвикателство е да ваксинираме срещу грип колкото може повече хора. Истината обаче е, че с програмата на здравното министерство за профилактика и с предоставените малко повечко ваксини тази година, ако имаме 7% ваксинирани ще викаме ура. Това заяви дирeктoрът нa Нaциoнaлния цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв представяйки програмата за профилактика пред депутатите от здравната комисия. Той отбеляза, че програмата стартира миналата година и имаме 4% ваксинирани, което е повече от два пъти от предишните години. За сравнение, между 20 и 30% от хората в Германия гледат да се ваксинират против грип, посочи още той, цитиран от actualno.com.

Програмата е известна- миналата година трябваше да обхване 10% от хората над 75 години, сега, тази година, трябва да са 15% и при финализиране – 2022 г., вече всеки четвърти възрастен да бъде ваксиниран безплатно, което за тези хора е една полза и икономическа подкрепа, уточни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен: "Трябва да има лесен достъп до ваксини и хората да бъдат информирани за ваксините, в смисъл - да се казва истината".

Времето за ваксиниране против грип обикновено е октомври, посочи той и подчерта, че трябва да е 21 дена преди епидемичното разпространение.

За миналата година 120 000 ваксини бяха за възрастните хора и 2800 лекарски практики бяха ангажирани. Сега са 180 000 ваксини и постепенно ще се увеличават до 25%, посочи още професорът. Той отбеляза, че сега има малко повече ваксини на аптечния пазар, но лошото е, че търсенето е такова, че свършват за 2 – 3 дена.

Покритието на населението над 65-годишна възраст трябва да се постигне в този сезон 2020 – 21 г., предвижда програмата.

С идването на ваксините, извън тази програма, беше предложено евентуално здравни работници да се ваксинират и да се подходи към бременни и деца, съобщи още проф. Кантарджиев.

Сега на Запад гледат да ваксинират бременните, посочи той. Обяснението, според него, е в установеното покрай свинския грип, че грипът е най-опасен за пълните хора и за бременните. Проф. Кантарджиев отбеляза, че нагласата в нашата страна е такава, че ако педиатър препоръча на бременна да се ваксинира, после "всяко предлежание ще бъде хвърлено на ваксината" и не се ангажира че лично той би дал такива препоръки. По отношение на ваксинирането на деца, професорът посочи, че в САЩ ваксинират бебетата над 6 месечна възраст.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Почина народният музикант Стою Чонгаров
Дата: 29/11, 21:36

Медицинска сестра на първа линия получи 193 лева заплата
Дата: 29/11, 21:10

Започва кандидатстването за помощта от 24 лв. на ден
Дата: 29/11, 20:302 Коментара

"Файненшъл таймс": Еврофондовете увеличиха корупцията и превземането на България
Дата: 29/11, 20:092 Коментара

Веселин Маринов: Наистина се уплаших
Дата: 29/11, 19:53

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия