На тази дата разкриват гробницата на Тутанкамон


Дата: 26/11, 00:37

фото: 

Bjørn Christian Tørrissen, Уикипедия

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон (както е известен на широката публика), познат и като Тутанхамун (този прочит е приет за правилен в египтологията[3] – Тут-Анх-Амун), наречен при раждането си Тутанкатен, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия.

Умрял е още като юноша. Последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Мумията му е положена в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит. Гробницата на Тутанкамон е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите на гробници.

26 ноември 1922 г. Британският археолог Хауърд Картър прави малка дупка в една здраво затворена врата и се превръща в първия човек, който стъпва в гробницата на Тутанкамон в Луксор, Египет за последните 3000 години.

Съкровището в нея е скромно за стандартите на фараоните. Освен бижута и злато, Картър открива и колесница, скулптури и оръжия.

Може би най-впечатляващата ноходка е каменният саркофаг с три ковчега, поставени един върху друг. В последния, изработен от солидно злато, се намирало мумифицираното тяло на Тутанкамон, запазено над 3200 години.

Първоначално младият цар се е казвал Тутанкатон, или"Жив образ на Атон" – на името на бога на слънцето. Докато бил малък, свещениците го използвали като марионетка, за да върнат старите традиции в религията. В резултат на това го прекръстили на Тутанкамон или "Жив образ на Амон".
Тутанкамон е фараон от Осемнадесета династия, който управлява Египет от около 1334/1333 пр.н.е до 1323 пр.н.е., живял от около 1341 г. пр.н.е. до 1323 пр.н.е., по време на период, познат на историците и египтолозите като Ново египетско царство. Когато през Картър открива гробницата му в Долината на царете, Тутанкамон става един от най-известните фараони, а откритието бележи възход на интереса към Древен Египет.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 01:40

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 01:40

Мъж наръга три жени в Швеция
Дата: 20/04, 01:26

Почти 24 хиляди деца са пропуснали доза ваксина срещу коклюш
Дата: 20/04, 01:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия