Проф. Пенко Шотеков: Над 80% от пациентите губят обоняние, защото вирусът засяга централната нервнан система


Дата: 29/11, 18:14

кадър Нова тв

80% от хората, които са се заразили с Ковид 19, губят обонянието ти. А в началлото на пандемията се смяташе, че този симптом се отнася едва за 6%. Вирусът прониква в носната лигавица и оттам по нерва, който е свързан с мириса, отива в централната нервната система", обясни началникът на клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Пенко Шотеков в ефира на "Неделята на NOVA".

Според него 80% от заболелите прекарват вируса много леко – само със загуба на вкус, на мирис, има и случаи, в които няма такива нарушения. Това зависи от степента на заболяването. Загубата на обоняние и вкус отшумява след около 10 дни.

Според различни проучвания между 50 и 80% от болните имат неврологични прояви при COVID-19, които включват главоболие, замаяност, намалена бдителност, затруднена концентрация, нарушения на миризмата и вкуса, спазми, инсулти, мускулна слабост и мускулни болки. 

 „Трябва да се прави разлика между видовете главоболие. 65% от жените имат тензионно главоболие, което е различно от това, което имат повечето хора. При COVID-19 главоболието е остро, много по-силно, не се повлиява от лекарства. Причина за това се смята, че са цитокините. Те дразнят мозъчните обвивки, в резултат на което се получава тежкото главоболие”, обясни д-р Шотеков.

Смята се, че при между 35% до 75% от по-тежките случаи е засегната централната нервна система. Като при всяка една инфекция, и при COVID-19 има наличие на силно изпотяване и много силна отпадналост.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



КНСБ: Само 1/3 от българите получават заплата за нормален живот
Дата: 08/05, 17:20

НИМХ излезе с прогнозата за утре – продължава ли лошото време
Дата: 08/05, 17:10

Тихомир Тошев: В последните две години се увеличава броят на хората с високи доходи у нас
Дата: 08/05, 17:05

Политолог: Стандартът на българския работник вече се покачва
Дата: 08/05, 17:01

На 9 май четвъртък имен ден празнуват 16 чудни български имена
Дата: 08/05, 17:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия