Димо Гяуров: Нашата вина е, че правителството дълго подхождаше срамежливо. Чак сега се сетихме да покажем зъби на Северна Македония


Дата: 05/12, 18:47

Снимка: Булфото

Димо Гяуров е поредната публична личност, която коментира сложните отношения между България и Северна Македония.

Не само македонските политици, а и цялото македонско общество си мислеха, че някак ще врътнат номер и ще минат между капките. Според правилата на Европейския съюз няма как да бъдат привнесени двустранни противоречия в Съюза. Нашата вина е, че нашето правителство срамежливо подхождаше към Република Северна Македония и не реагираше на неспазването на Договора за добросъседство. Сетихме се чак сега да покажем зъби. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 о. р. ген. Димо Гяуров, бивш директор на разузнаването.

Демокрацията в РС Македония ни най-малко не е победила. РС Македония не е подготвена за нормален член на ЕС. България не трябва в никаква степен да отстъпва от позициите си, декларирани през последния месец, заяви той.

Македонизмът започва от 30-те години на миналия век, Георги Димитров и Коминтерна продължават тази линия за обособяване на македонска нация. Дипломатическа грешка бе въобще да се споменава терминът "македонски език", убеден е разузнавачът.

Важно е да говорим за анекс, който да бъде одобрен от двете страни. Текстът трябва да съдържа гаранции за бъдещето. Ако сега пропуснем момента, отваряме въможности за по-нататъшно спекулиране и посягане на нашата история  и идентичност. Дългото промиване на мозъци доведе до сегашните позиции на Северна Македония и на цялото македонско общество, изрази позицията си ген. Гяуров.

Трябват допълнителни гаранции, че ще се изпълнява Договорът за добросъседство. Смесената историческа комисия не е заседавала повече от година, а и решенията, които е взимала са незначителни. Ако се отстъпи от позицията сега, персонална отговорност ще поемат премиерът Бойко Борисов и Екатерина Захариева. Ако някой има аспирации към македонската земя, то това не е България, идеята за Велика Албания въобще не е замирала, предупреди още той, пише Novini.bg.

Северна Македония е важна и за европейците, и за САЩ. Не вярвам, че някой ще предприеме кой знае какъв натиск спрямо България относно позицията ни спрямо нашата съседка, допълни генералът.

В САЩ има много демократични лостове, които гарантират плавното предаване на властта инационалния им суверенитет. Ще има промяна във външната политика на САЩ с Байдън. Натискът срещу енергийните проекти ще бъде засилен – "Северен поток" и "Балкански поток", САЩ биха искали да бъдат спрени, коментира ген. Димо Гяуров ситуацията в САЩ след президентските избори.

"Не очаквам политически катаклизми през 2021 година в световен план. Можем да видим отпускане на напрежението около Иран", сподели мнението си гостът за развитието на световната политика през следващата година.

"COVID-19 промени цялата геополитика, вирусът свали и Тръмп от власт, убеден съм, че той би останал президент, ако не беше здравната криза. Очаквам и недоволството в Русия да се засили, защото ситуацията с коронавируса там е много тежка. Но не толкова, че властта на Путин да се разклати", заключи ген. Димо Гяуров. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на „Капитан Андреево“
Дата: 28/03, 17:11

Ники Станоев коментира Тръмп: Той е актьор еквилибрист
Дата: 28/03, 17:04

Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари
Дата: 28/03, 17:02

На 29 март петък имен ден празнува юначно българско име
Дата: 28/03, 17:00

Мирослав Иванов: Можеше да имаме поне още 9 месеца кабинет
Дата: 28/03, 16:451 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия