Защо вдигаме високо кръвно


Дата: 22/01, 09:18

По коварство, артериалната хипертония би могла да се сравни единствено с хепатит С. Заедно, те отнемат много човешки животи на година. Повишаването на кръвното често е трудно забележимо, което дава възможност на болестта да прогресира постепенно и напълно неусетно. А последиците са опустошителни и необратими, ето защо с колегите от Benchtalks.com публикуваме тази полезна информация за този наболял проблем.

Защо вдигаме кръвно?

Причините изискват задълбочено проучване и всъщност не е никак лесно да се открие точния начин за решаване на подобен здравословен проблем.

Медицината така и не е дала категоричен отговор на въпроса защо вдигаме кръвно. Това, което се знае, е че хипертонията би могла да е първична и вторична. Често пъти е трудно двата вида да бъдат различени, а дори когато това е възможно, то трябва да стане на базата на пълни диагностични изследвания.

Първичната хипертония е свързана с патологично състояние на съдовата система, провокирано определени фактори или съвкупност от такива. Те обаче просто повишават риска от развитие на болестта, без да причиняват хипертония директно.

Сред тези фактори са:

Промените, провокирани от напредването на възрастта се изразяват в удебеляване на стените им и загубата на тяхната еластичност. Също така стесняването на лумена между стените оказва допълнителен отрицателен ефект. Благодарение на тези фактори кръвоносните съдове изтъняват и стават чупливи. Вътре в тях се наслагват калциеви соли, липиди, мускулният слой атрофира и производството на колаген намалява.

Много хора с високо кръвно имат в семейството си роднини със сходни проблеми, ето защо е добре винаги да имат подръка апарат за кръвно. Но заболяването се проявява само в съчетание с други вредни фактори. Ако е налице здравословен начин на живот и човек е внимателен е към здравето си, не би било нужно той да се опасява от появата на хипертония, въпреки лошата наследственост.

Хората с повечко килограми също често страдат от високо кръвно налягане. За да достави кръв на увеличените телесни тъкани, на сърцето му се налага да работи при натоварен режим и в отговор на това, кръвоносните съдове редовно се стесняват, а това повишава кръвното.

Освен това мастните натрупвания притискат съдовите стени, стеснявайки прохода за притока на кръв, а това също води до вдигането на високо кръвно.

Наднорменото тегло е тясно свързано и със следващия отрицателен фактор за здравето на кръвоносните съдове - хиподинамията. Затлъстелите хора са неактивни, а липсата на умерена физическа активност пък води до затлъстяване.

Когато човек не се движи достатъчно, кръвта не циркулира добре, застоява се в определени органи, докато други части на тялото не получават достатъчно кислород и полезни вещества. Подобно неравномерно разпределение на кръвта деформира кръвоносните съдове. Те загубват способност за саморегулация, тонусът на стените отслабва и натискът върху тях се повишава.


*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всички българи да свалят на телефоните си приложението Е-Здраве, предупреди д-р Симитчиев
Дата: 19/04, 11:07

Най-търсената професия: ЕС търси 12 милиона работници за соларния сектор
Дата: 19/04, 11:06

Сватба в Хелс Китчен
Дата: 19/04, 11:01

Никол Станкулова: Минус 3 градуса и побеля от градушка в тази част на България
Дата: 19/04, 10:53

Вдигнаха с 30 процента заплатите на военните
Дата: 19/04, 10:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия