Доверието към Меркел се сринало покрай пандемията


Дата: 07/03, 18:52

Снимка: Булфото, архив

Доверието към германския канцлер Ангела Меркел се е сринало покрай пандемията, сочат данни от анкета, съобщава БТА. Делът на германците, които смятат да гласуват за консерваторите, е спаднал на 32 процента - по-малко, отколкото на последните парламентарни избори, поради критики срещу управлението на пандемията.

Става дума за спад от два пункта за седмица и за най-ниско ниво от година насам за християндемократите на канцлерката и съюзниците им - баварските християнсоциалисти (ХДС/ХСС), показва допитването, поръчано от в. "Билд".

За германските консерватори смятаха да гласуват почти 40 на сто от избирателите на върха на популярността им по време на първата пандемична вълна през пролетта на 2020 г., в момент, когато Германия се справяше с COVID-19 сравнително добре за Европа.


Положението се развива в полза на две политически сили, твърде критично настроени спрямо рестрикциите, наложени на населението - крайнодясната Алтернатива за Германия, която събира 10 на сто от гласовете на участниците в анкетата, и либералната Свободна демократическа партия с 9 процента.

Това е лоша новина за канцлерката седмица преди местни избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, които ще имат значение на тест в Германия, и най-вече преди парламентарните избори в края на септември.

Резултатът от 32,9 на сто, постигнат от ХДС/ХСС на предишния общонационален вот през 2017 г., вече бе определен като неуспех, при все че Ангела Меркел бе преизбрана за четвърти и последен канцлерски мандат.

Правителството ѝ днес е обект на критики заради бавното темпо на ваксинационната кампания, пропуски в разпределението на тестове за COVID сред населението и умората от ограниченията, отразена в общественото мнение.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стефан Димитров остава външен министър до указ на президента
Дата: 19/04, 18:00

Депутат: Главният прокурор не трябва да зависи от хора като Пеевски
Дата: 19/04, 17:53

Натали Трифонова предупреди за обрати във времето
Дата: 19/04, 17:31

НС прие предложението на БСП за отлагане на либерализацията на ток за домакинствата
Дата: 19/04, 17:20

Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи
Дата: 19/04, 17:181 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия