11 награди „Златна маска“ 2021 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“


Дата: 14/04, 17:23

Наградите „Златна маска“ 2021 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бяха оповестени на тържествена церемония на 13 април 2021 г. преди премиерния спектакъл „100!“ на режисьора Боян Иванов, хореографа Татяна Соколова и сценографа Елица Георгиева, посветен на 100-годишния юбилей на Варненския театър. 

Наградата представлява малко бижу във формата на усмихната театрална маска, изработено от 14-каратово злато. Маските като символ на театралното изкуство се появяват още в античността, като по традиция те са две – едната комическа, другата трагическа. Античните емотикони, както бихме ги нарекли днес, предопределят усмихнатата маска като мъжка, а тъжната като женска. Следващите епохи пренебрегват това несправедливо „разпределение“ на ролите, но знакът на двете, свързани завинаги лица, остава емлематичен за смисъла на живота, оттам и за театъра, като негово отражение. 

На церемонията по награждаването проф. Пламен Марков, декан на факултет „Сценични изкуства“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, предложи с присъщото си чувство за хумор допълнително тълкуване на варненската „Златна маска“. Тя е златна, за да напомни, че най-старото злато в света е варненското. А ако направим асоциаци със „Златната маска на Агамемнон“, то името на отличения завинаги ще остане в историята, както се е случило с царя на Микена и неговата златна маска. 

ПЛАМЕН МАРКОВ бе удостоен с награда „Златна маска“ в юбилейния сезон на Варненския театър за изключителното си режисьорско присъствие в историята на театъра, оригиналната театрална естетика и проникновените прочити в постановките: “Ричард III” от Шекспир, “Вуйчо Ваньо“ от Чехов, „Ревизор“ от Гогол, „Измяна" от Пинтър, „Сганарел. Два фарса" от Молиер, „Ретро“ от Галин, „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол, „Отело“ от Шекспир и други. За полифоничния стил и високата мярка за изкуство, които отстоява в подбора и продукцията на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ като негов главен режисьор и за верността си към Варненския театър.

Освен него, за принос във възкресяване на паметта за театралното минало на Варна, със „Златна маска“ бе отличена и изкустоведката ПЛАМЕНА РАЧЕВА. Нейните изследователски открития, кураторска прецизност и проникновен анализ превърнаха изложбата „Григорий Лебский – забравеният художник на театъра и операта във Варна“ в едно от знаковите събития в честването на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Признание получи и предаването „АРТЕФИР“ на програма „Христо Ботев“, БНР, с отговорен редактор Дарина Маринова. „Златна маска“ откроява високия професионализъм в подготовката и реализацията на седмичната рубрика, посветена на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и оригиналния радиопортрет на Варненския театър, обрисуван с проникновените интервюта на водещата Рада Стойкова, в които актьори от различни поколения успоредяват размишленията си за живеенето в театъра, за смисъла и мисията на театъра. Наградата на „АРТЕФИР“ получи Наталия Чешмеджиева, директор на БНР – Радио Варна.

С почит към ветераните на Варненския театър и фокус върху най-стойностните им роли, с награда „Златна маска“ за цялостно творчество бяха удостоени актьорите ПЕТЯ ПЕТКОВА, НЕЛИ ВЪЛКАНОВА, ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ, СТЕФКА СИМЕОНОВА, както и звукооформителят ПЛАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ. Наградата на 88-годишния актьор САВА ГЕОРГИЕВ, който, за съжаление, не можа да присъства на церемонията, ще му бъде връчена допълнително.

Последната „Златна маска“ 2021 бе предназначена за МАРИЯ АЛЕКСАНДРОВА, експерт маркетинг и реклама, за безупречно провеждане през последните 22 години на маркетингови и рекламни кампании, утвърдили имиджа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ като един от водещите театри в България. Рожденият рожден ден на Мария, съвпаднал с отбелязването на 100-годишния юбилей на театъра, придаде допълнителен привкус на събитието.

Наградите „Златна маска“ 2021 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бяха връчени от Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, с асистент Виолета Тончева, пиар на институцията.

Текст Виолета Тончева

Фотография Росен Донев

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



17 април 1790 г. - Умира Бенджамин Франклин
Дата: 17/04, 00:50

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 17/04, 00:50

Драма прати Борусия на полуфинал в ШЛ
Дата: 17/04, 00:31

ПСЖ е на 1/2-финал след страхотен обрат срещу Барселона
Дата: 17/04, 00:07

Британският парламент прие на първо четене тютюнопушенето да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г.
Дата: 16/04, 23:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия