Големи въпросителни преди първото заседание на 45-ото Народно събрание


Дата: 15/04, 07:02

Снимка Булфото

Днес е съдбоносен ден за България. Първото заседание на 45-тото Народното събрание ще бъде открито днес в 9 ч. Това ще направи най-възрастният сред народните представители. В новоизбрания парламент тази чест се пада на Мика Зайкова от Има такъв народ. Тя ще направи кратко обръщение и ще сложи началото на пленарната сесия.

Народните представители ще положат клетва устно и ще подпишат клетвен лист.

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”, ще обещаят новите избраници на народа, гласи клетвата.

Всички очакваха 45-тото Народното събрание да бъде открито в новата сграда на бившия партиен дом. Изненадващо обаче бе избрана старата емблематична сграда с посланието: Съединението прави силата. 

Президентът Румен Радев също ще направи обръщение от парламентарната трибуна. С интерес се очакват неговите послания, имайки се предвид подкрепата му за антиправителствените протести миналата година, както и острото му противопоставяне с ГЕРБ, които сега имат желание да предложат правителство.

Големите отсъстващи

Очаква се от първото заседание да отсъства лидерът на ИТН Слави Трифонов, който е болен от коронавирус. Все още не се знае дали той ще отложи клетвата си по тази уважителна причина или ще се направи видеовръзка от мястото, на което е карантиниран. Заради пандемията участие от дистанция в пленарните заседание бяха позволени.

Днес няма да видим и премиера Бойко Борисов в ролята на депутат. Той избра да остане на чело на държавата до избора на новото правителство. Борисов се отказа от депутатското си място.

Ново ръководство

Още днес трябва да бъде избрано и ръководството на новото Народно събрание. По традиция като най-голяма парламентарна партия (75 депутати) ГЕРБ ще предложат председател. Все още не е ясно на кого са се спрели. Не е ясно и дали предложението им няма да бъде бойкотирано от останалите формации, които дават ясна заявка за продължаващата анти-ГЕРБ линия на поведение.

Иначе след избора на председател се пристъпва и към определяне на неговите заместници. Следва утвърждаване на правилник за работа.  На следващите заседания Народното събрание избира постоянни комисии.

Кой-кой е в новия парламент

Шест формации ще представляват новия парламент.

ГЕРБ (26.18%) – 75 депутати

ИТН (17.66%) – 51 депутати

БСП (15.01) – 43 депутати

ДПС (10.51%) 30 депутати

Демократична България (9.45) – 27 депутати

Изправи се!Мутри вън! (4,72) – 14 депутати

Още преди първото заседание обаче в една от формациите назря напрежение – тази на Изправи се! Мутри вън! (ИМВ) Мая Манолова и Татяна Дончева влязоха в открита война с лицето на протестите Николай Хаджигенов. Те се разминаха за това чия подкрепа биха приели за участие във властта и готовността за министерски постове. Заговори се дори и за разпад на ИМВ.

Според правилника минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10. Когато броят на народните представители в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване. Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават народни представители, нечленуващи в парламентарна група, и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова парламентарна група.

Хем министър, хем депутат

Преди свикването на парламента се породи и друг интересен казус – част от сегашните министри в кабинета „Борисов 3“ са избрани и за народни представители. Според чл. 68, ал. 1 на Конституцията народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител. А в ал. 2 се уточнява, че народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър.

Твърде вероятно е сегашните министри да отстъпят местата си в изпълнителната власт на своите заместници до избирането на новото правителство. Друга хипотеза е да подадат заявление до председателя на парламента, че се отказват от депутатското място и да продължат да изпълняват служебните си задължения.

Голямата въпросителна - кой ще ни управлява

След като бъде конструирано новото Народно събрание, ще се пристъпи към друга важна процедура - президентът да връчи мандат за съставяне на правителство. От ГЕРБ са категорични, че ще предложат състав на кабинет. Очакват предложението им да не бъде прието. При такъв сценарий мандатът се връчва на втората политическа сила - ИТН. От там и до днес не са открехнали завесата дали ще вземат мандата и ще се опитат да направят правителство, или ще върнат мандата. Според анализаторите - ако се случи второто, твърде вероятно е това да означава предсрочни парламентарни избори. Сценарий, при който правителство се създава около БСП или ДБ е по-малко вероятен, пише Novini.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Главчев: Ако президентът не приеме моите идеи за министри, отговорността ще е негова
Дата: 18/04, 18:411 Коментар

Финансист: Нужна е средносрочната фискална и финансова дисциплина
Дата: 18/04, 18:241 Коментар

Вътев прави закон за кооперативите
Дата: 18/04, 18:09

Караджов: Служебният кабинет е на ГЕРБ и ДПС и те вече са с едни гърди напред за изборите
Дата: 18/04, 17:431 Коментар

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 18/04, 17:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия