Доста ограничения падат и в Испания


Дата: 09/05, 01:56

Снимка Pexels

Ето какво ще е новото.

Промените влизат в сила до часове.

От полунощ отпадна „състоянието на тревога”, въведено в Испания на 25 октомври миналата година, по време на втората вълна на пандемията от Ковид-19. Това означава, че мерките за овладяване на заболеваемостта няма да се налагат от централното правителство, а всяко от регионалните правителства ще решава само как да действа на своята територия.

В 17-те автономни региони и 2-та автономни града вече действат различни ограничителни мерки, наложени от местните власти. Повечето от тях обявиха, че ще премахнат забраната за преминаване между отделните региони, както и вечерния час, но има и такива като Балеарските, Канарските острови, Навара, Страната на Баските и Валенсия, които ще запазят нощното ограничение на мобилността, въпреки че се нуждаят от одобрението на съдиите, за да могат да прилагат тези мерки, тъй като засягат основните права на гражданите. 

Висшият съд на общностите ще ратифицира мерките, предложени от автономните правителства, а Върховният съд с указ на Краля, одобрен от Министерския съвет, ще е последната инстанция, пред която регионалните правителства могат да подават жалби, ако съдиите отменят мерките им. 

Това предизвика протести от страна на съдиите, според които борбата с пандемията е работа на здравните власти и политиците, а не тяхна задача. „Ние, съдиите, не сме тук, за да управляваме“, каза председателят на Камарата по административни спорове на Върховния съд Сезар Толоса и предупреди за „значителния дефицит“, който съществува в законодателството за извънредно здравеопазване.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Трима мъже и една жена от Провадия посегнаха към дрогата и се натъкнаха на полиция
Дата: 24/04, 11:32

Само на 63 години си отиде една от най-великите треньорки в художествената гимнастика
Дата: 24/04, 11:30

Българите не вярват на служебния кабинет
Дата: 24/04, 11:30

Единствената солна капсула във Варна е в Холистичен център Body Mind Spirit. Помага за дихателни проблеми, алергии и др.
Дата: 24/04, 11:30

Гала се издъни жестоко пред супер близък човек
Дата: 24/04, 11:29

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия