Татяна Дончева във Варна: Ще преодолеем дивата съпротива срещу изчистването на „калинките“ на ГЕРБ


Дата: 22/06, 05:10

снимка "Петел"

„Надявам се да ни върви по вода“, това каза в дъждовна Варна водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева, която дойде да открие официално кампанията за парламентарните избори на 11 юли. Лидерът на „Движение 21“заяви, че конкретната задача за Морската столица е още по-добро представяне от предишния вот и спечелването на още един, втори мандат.

Дончева обясни, че кандидатите „Изправи се! Мутри вън!“ в голямата си част да се определят като гражданска квота, защото не са членове на нито една от формациите в коалицията. Три четвърти от личностите в листата са запазени от предишните избори. Тя определи кандидатите на коалицията като сериозни професионалисти и знакови варненци, които могат да развият потенциала на града, който през годините е бил потискан по една или друга причина.

Татяна Дончева потвърди като основна задача за „Изправи се! Мутри вън!“ след предстоящите избори е излъчване на правителство заедно с другите политически сили на промяната - „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Тя обаче призна, че политическата ситуация у нас е много неустойчива, което пречи на стабилното управление. Според нея обаче при живот на следващия парламент от 6 месеца до година и половина, което е реалистична прогноза, може да се преодолее „дивата съпротива“ за разграждане на модела на управление на ГЕРБ.

„За цялостното разграждане ще са необходими повече години. В приоритетите ни сега се включва овладяването на държавната администрация и изчистването ѝ от „калинките“ на ГЕРБ“, заяви Татяна Дончева. Тя допълни, че процесът е стартиран от служебното правителство, но изглежда стихиен и донякъде хаотичен, особено по отношение на силовите структури и МВР. Управление на партиите на промяната ще покаже кой прави селекцията на новите кадри в този сектор.

Закриването на специализираните съд и прокуратура е приоритетът в съдебната реформа, защото те са се превърнали в органи за разправа с бизнес конкуренти, заяви Татяна Дончева. След това трябва да бъде избран по нов начин нов Висш съдебен съвет, който ще има възможността да отстрани главния прокурор Иван Гешев, обясни тя. Всички тези промени ще доведат до подобряване на бизнес климата в България, което е най-важния фактор за развитието на икономиката ни, отварянето на работни места и повишаването на доходите.

Дончева представи и нов приоритет за коалицията в сферата на културата и образованието. Тя се обяви за възраждане на читалищата, където сега парите стигат само да се плащат заплатите на ръководствата и най-много на библиотекарите. Според нея там трябва да се възродят школите по музика и рисуване. В най-добрия случай това ще доведе до откриване на млади български таланти от световна величина, а в най-лошия – ще създаде обща духовна култура в младото поколение. Парите за този процес могат да дойдат от средствата, които държавата събира от хазарта, и за харченето на които сега се разкриват злоупотреби.

„Оказва се, че Стъкитата, Мъкитата, ММА-я, Ипона получавали от тези пари. Културата в продължение на години не е получавала от тях“, заяви Татяна Дончева.

„Изправи се! Мутри вън!“, която се явява за последен път с това име на избори, е пример за това как може да се получи единодействие между хора с различни политически виждания в името на разграждането на модела на ГЕРБ, коментира тя. „Да изчакаме фиданката да се укрепи и да даде плод“, това каза Дончева по отношение на бъдещето на коалицията. Тя допусна, че местните ядра, образувани по време на парламентарните кампании, могат да се запазят и за бъдещи местни избори, но всичко зависи от самите тях.

„Варна изглежда някак си запусната, Варна изглежда някак буренясала“, коментира водачката на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ в морския град. Татяна Дончева добави, че разграждането на сегашния модел на управление ще вдъхне увереност на хората, които искат да работят за Варна. Така градът може да докаже, че има най-хубавите курорти, най-хубавото пристанище, което може да се мери с това в Солун, най-добрия музикален фестивал и си заслужава някой да вземе самолета от София, за да дойде да види нещо, което се случва само в Морската столица.

Дончева коментира също, че реформа в регионалната политика е нужна, като далечната цел е въвеждането на второ ниво на местно самоуправление на областно ниво. Тя обаче призна, че това едва ли ще може да се случи в следващия парламент. Това, което е реална цел, е да се премахне корупцията в печеленето на финансиране за инфраструктурни проекти.

„Имаме от модела на ГЕРБ едно наследство, че общините, за да получат финансиране за строителни проекти, трябва да „разкешват“. Това е ненормална работа и ние трябва да решим този въпрос“, категорична беше Татяна Дончева.

Купуването и продавенето на гласове е престъпление!

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жозеп Борел: Близкият изток е на ръба на пропастта
Дата: 17/04, 02:00

Посланикът на Израел: Иран не блъфира
Дата: 17/04, 01:30

Наставникът на Барселона: Съдията беше катастрофа
Дата: 17/04, 01:10

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 17/04, 01:10

17 април 1790 г. - Умира Бенджамин Франклин
Дата: 17/04, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия