Антоанета Костадинова спечели сребърен медал за България на Олимпиадата в Токио


Дата: 25/07, 07:30

кадър: БНТ

Олимпиадата не приключва за Антоанета Костадинова, тъй като ще вземе участие и на 25 метра малокалибрен пистолет.

35-годишната състезателка от Търговище завърши на второ място на 10 м пистолет, Мария Гроздева не влезе във финала, двете ще участват на 25 м на 29 юли

България вече има своя първи медал от Олимпиадата в Токио, предава БНТ. Антоанета Костадинова зарадва цялата страна в ранните зори на неделния ден, след като спечели сребърното отличие на 10 метра пистолет от турнира в спортната стрелба в японската столица.

Това е първи олимпийски медал за Антоанета Костадинова, която дори имаше шанса да спечели и златото, но в последния изстрел, заради огромното напрежение, допусна да бъде изпреварена от представителката на Русия – Ваталина Батарашкина.

Българката завърши с резултат 239,4 точки, който ѝ отреди втората позиция на почетната стълбичка.

След 17-годишна пауза Антоанета Костадинова връща страната ни сред медалистите в този спорт на Олимпийски игри.

Националката ни направи изключително добра стрелба в края на квалификацията, с която влезе във финала с 6-и резултат. Започвайки от нулата в битката за медалите, тя демонстрира много стабилно представяне от самото начало. Пое водачеството и последният изстрел реши съдбата на медала.

Състезателката на „Сборная“ грабна златото с резултат от 240.3, което е олимпийски рекорд. Антоанета Костадинова завърши на 0,9 точки след Батарашкина. Бронзовото отличие е за китайката Дзиан Ранзин с 218,0 точки.

„Трудно е да коментирам нещо такова. Освен да съм щастлива и да благодаря на всички, които са замесени в този процес. През цялото време той беше човекът, който ме караше да продължавам“, сподели Антоанета Костадинова, посочвайки своя треньор Христо Христов.

Именно наставникът на Антоанета беше и първият човек, който я прегърна и поздрави след последния изстрел на финала.

„Не оценявам така нещата, че съм загубила златото. Предпочитам да се радвам на среброто, защото всеки от нас е дошъл за медал. Медал от Олимпиадата не може да се сравни с нищо друго. И след като Господ ми е отредил сребро, значи съм доволна от среброто“, каза още Костадинова.

„Вярвам, че след като една жена вече уреди личния си живот, има съпруг, който я обича и подкрепя, вече имам и две деца, които са моето злато в живота, това вярвам, че помага. Те са моят златен медал. Много съм развълнувана“, добави Антоанета Костадинова.

35-годишната състезателка от Търговище завърши на 8-о място в Рио де Жанейро през 2016 година. Четири години по-рано тя остана 9-а на Игрите в Лондон.

Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева не успя да влезе във финала на тази дисциплина, след като завърши на 43-о място от 53 състезателки. Тя също ще ни представя на 25 метра пистолет.

От 11:48 часа Стойка Кръстева ще открие българското участие в бокса при 51-килограмовите. Нейният мач от 1/16-финалите е срещу Ти Там Нгуйен (Виетнам). Тя е на 27 години, като е пета от световното първенство в Улан Уде (2019). При успех Стойка Кръстева ще се класира за втората фаза, където я чака ново сериозно препятствие. То ще дойде от победителката между американката Вирджиния Фус, която е трета от световното в Ню Делхи (2018) и двукратна победителка на Купа „Странджа” (2017, 2020), или рускинята Светлана Солуянова – европейска шампионка от София 2018 и сребърна медалистка от Европейските игри в Минск 2019.

От 13:40 часа започват сериите на 100 метра бруст при жените, в които ще участва Диана Петкова. Другият ни състезател в този спорт Калоян Лефтеров ще се състезава на 100 метра гръб. Младата надежда на българското плуване попадна във втора серия, която ще започне малко след 13.50 часа.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна
Дата: 27/04, 02:00

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 27/04, 01:40

Аварийна пързалка падна от самолет на авиокомпания "Делта" след излитането му
Дата: 27/04, 01:37

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 01:00

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини
Дата: 27/04, 00:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия