Мелбърн постави рекорд за най-дълго блокиране


Дата: 23/09, 13:00

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Pixabay

Разтърсен от вълна от насилствени протести срещу блокирането, вторият по големина град в Австралия е постигнал мрачен етап от пандемията, като според съобщенията се превръща в града, който е живял най-дълго в блокиране с нарастването на инфекциите.
В момента в шестото си блокиране от началото на пандемията Covid-19, Мелбърн вече официално се превърна в столицата на блокиране-това е според местните медии, които съобщават, че градът е прекарал общо 235 дни под ограничения, надминавайки референтния показател, определен от Аржентинският Буенос Айрес, който беше затворен за 234 дни миналата година, съобщава RT.

Настроенията далеч не бяха празнични по улиците на затворения град, тъй като той е изправен пред вълна от протести срещу рекордни ограничения. От понеделник демонстрантите ежедневно излизаха по улиците на Мелбърн, за да изведат разочарованието си от правителствената борба с пандемията, включително най -новата стъпка за налагане на мандат за ваксиниране на строителните работници.

Решението на властите да затворят строителните обекти от вторник, за да накажат операторите за неспазване на мандата, добави масло в огъня и видя, че митингът в сряда се превърна в пълни сблъсъци с полицията.

Органите на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми в опит да разпръснат протестиращите, някои от които хвърлиха бутилки и други снаряди. Около 200 души бяха арестувани след вълненията.

Полицията на Виктория беше изправена пред обвинения в опит да прикрие мащаба на репресиите, след като обяви забранена за полети зона по време на поход срещу блокиране. Длъжностните лица се отдръпнаха и позволиха на медийните хеликоптери да надвиснат над протеста едва след като тактиката предизвика оплаквания от новинарските агенции.

Вицепремиерът на Виктория Даниел Андрюс нареди вълненията на агитаторите, като твърди, че протестът е отвлечен от провокатори, които искат да подбудят към насилие. „Те са там, за да се преструват, че протестират“, заяви той във вторник, като същевременно осъди събитията като „ужасяващи“.

Въпреки че Австралия се отказа от стратегията си „Covid Zero“, щатите Нов Южен Уелс и Виктория все още живеят в условия на строги блокировки, които ще бъдат леко облекчени, когато 70% от допустимото население там са напълно ваксинирани. Щатите не очакват да постигнат тази цел до средата на октомври.

Досега опитите за спиране на разпространението на вируса чрез удължаване на блокирането дадоха смесени резултати. Виктория отбеляза най -големия си дневен ръст на инфекциите в четвъртък, отчитайки 766 случая, което доведе броя на общо активните случаи в щата до 6666. Нов Южен Уелс, който включва Сидни, съобщи за над 1063 нови случая през последните 24 часа. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Изрязаха неприлични кадри от Ергенът по БТВ с Васка
Дата: 29/03, 14:28

Таджикистан арестува 9 души заради връзки с атентата в Крокус
Дата: 29/03, 14:22

Петър Чобанов: Представителите на централната банка не трябва да заемат политически постове
Дата: 29/03, 14:22

Музикантите от бигбенда на НАТО се включиха в джем сешън със свои български колеги в софийски клуб
Дата: 29/03, 14:08

Асен Василев към Красимир Вълчев: Не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите
Дата: 29/03, 14:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия