Д-р Донка Атанасова към лекарите, на които предстои специализация: Всеки, дал шанс на лабораторната медицина, я обиква


Дата: 05/12, 00:20

Д-р Донка Атанасова е един от младите и усмихнати лекари в „ЛИНА”. Завършва медицина през 2015 г. в Тракийски университет - Стара Загора и се завръща в родното си Поморие, защото е убедена, че област Бургас има нужда от повече медици. Така, без да губи време, започва следдипломното си обучение в „ЛИНА”, а в края на 2019 г. успешно полага изпит за придобиване на специалност „Клинична лаборатория”. Решението да продължи професионалния си път на същото място взема без да се колебае.

Днес д-р Атанасова споделя своя опит със студентите, които обмислят накъде да се насочат, след като се дипломират.

„Ако са отворени и дадат шанс на лабораторната медицина, ако се докоснат до нея, ще я обикнат и никога няма да съжаляват за избора си”, заявява тя. В момента „ЛИНА” е обявила свободни позиции за лекари – специализанти по: клинична лаборатория, микробиология и вирусология. Това е уникален шанс поради причината, че ръководителите по всяко от направленията са утвърдени имена, които обръщат внимание на по-младите си колеги и винаги са готови да отговорят на въпросите им. А дали точно за този тип кадри ще има достатъчно добра реализация? Отговорът е категоричен – пандемията доказа колко необходими са те на здравеопазването и на пациентите.

„Средата е динамична, но това е хубаво. Ние сме в крак с всички новости, постоянно внедряваме съвременна апаратура и въвеждаме различни тестовете и изследвания. Всеки специализант може да дойде на място и да види какво и как работим. Да проследи на живо етапите на лабораторното изследване  – преданалитичен, аналитичен и следаналитичен. Това би му помогнало да реши, ако се колебае дали да започне или не”, обяснява д-р Атанасова. Тя напомня, че лабораторията е акредитирана с отлична оценка от Mинистерството на здравеопазването като база за обучение на лекари и медицински специалисти.

Клиничната лаборатория е голяма и включва апарати, които са уникални за тази част на страната. Същото се отнася и за микробиологичната, в която често практически обучения провеждат студенти. А специализантите по вирусология ще имат възможност да черпят опит лично от уважаваната д-р Татяна Николова, която извършва генетични анализи за вирусни заболявания. Тя е работила по време на различни пандемии и сега е на предна линия в диагностицирането на COVID-19.

„Преди 6 години ми направи впечатление, че тук най-важен е пациентът. Правим всичко, за да помогнем той да бъде диагностициран възможно най-добре. Основната цел на всеки от нас – било то лекар или лаборант, е максимално качествено да свърши своята работа. Това ми харесва най-много и ме зарежда положително. С екипа сме като добре смазана машина, затова не съм си представяла да работя другаде. Благодаря много на управителите г-жа Татяна Костадинова и д-р Васил Костадинов за доверието и подкрепата, както и на моя ментор по време на специализацията д-р Пламена Хараланова”, заявява д-р Атанасова.

Според младия специалист под обектива на микроскопа се крият хиляди светове, които завладяват всеки, който реши да ги изследва в името на пациента.

 

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Общинският съвет отпусна 140 000 лева за подпомагане на варненци
Дата: 28/03, 14:11

Мъж получи 17 години затвор заради убийство на овчар в с. Горен чифлик
Дата: 28/03, 14:01

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 13:50

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 13:50

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 13:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия