Рублата се срина заради кризата с Украйна и новата вълна на вируса


Дата: 24/01, 12:16

снимка Pixabay

Рублата се понижава до двегодишно дъно спрямо долара и еврото, като има солиден спад и на руската фондова борса на фона на засилващото напрежение между Запада и Русия заради опасенията за възможно руско нападение на Украйна.

Руската валута поевтинява в началото на търговията в понеделник с 0,7% над 78 рубли за един долар за пръв път от две години насам (от януари 2020 г.), като в същото време поевтинява и с 0,3% над 88 рубли за едно евро, съобщи БНР.

Фондовата борса в Москва също се намира под солиден натиск, като деноминираният в долари руски индекс RTS се понижава с близо 3%, а деноминираният в рубли индекс MOEX пада с 2,4%.

В същото време има продажби на руски ценни книжа, което доведе до ръст на тяхната доходност. Днес доходността на 10-годишните руски облигации (OFZ bonds) удари връх от 9,5%, достигайки по този начин най-високо ниво от началото на 2016 г., преди да върне леко назад към 9,4%.

Негативно влияние върху доходността на руските книжа оказват и инвеститорските очаквания, че централната банка на страната може отново да повиши основната си лихва на заседанието на 11-ти февруари, както и напрежението на световните капиталови пазари преди тазседмичното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Негативно е влиянието и на новата вълна на Covid-19 в страната, като в неделя бяха отчетени рекордни от началото на пандемията 63 205 нови случая заради варианта омикрон.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъжът на Гала едва ли искаше да чуе това
Дата: 29/03, 10:09

Без карти, само в брой плащате в пощите
Дата: 29/03, 10:08

Борисов: Мераклии за премиер винаги ще се намерят
Дата: 29/03, 10:08

Бой в парламента
Дата: 29/03, 10:022 Коментара

Трагедия на Северния плаж във Варна
Дата: 29/03, 09:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия