"Газпром": Газът в хранилищата свършва


Дата: 25/01, 11:59

снимка Булфото

Газът в хранилищата свършва, достигнали са невероятно ниски в историята нива. За това алармират от "Газпром.

Европейските страни вече са изтеглили повече от 70% от природния газ, нагнетен през летния сезон в подземните газохранилища в региона, като запасите от синьо гориво са достигнали исторически ниски нива от под 30%. Това се казва в съобщение на руския газов гигант "Газпром", цитирано от агенция "Прайм".

Позовавайки се на данни на Gas Infrastructure Europe, компанията съобщи, че към 22 януари обемът на активния газ в европейските подземни хранилища е с 26% (с 14,9 милиарда кубически метра) по-малко от нивото от миналата година по същото време, така че повече от 70% от обема газ, нагнетен през летния сезон, вече е изразходван.

"Към 22 януари изтегленият газ достигна 71,8%, или 34,3 милиарда кубически метра. Запасите вече са с 1,85 милиарда кубически метра по-малко от минималния показател за тази дата" откакто се правят измервания, се казва в съобщението.

Отбелязва се също, че нивото на запасите в европейските газохранилища от 11 януари насам "се е преместило в зоната на рекордно ниски нива за дългогодишен период на наблюдение", например запълняемостта на подземните хранилища в Германия вече е спаднала до 41%, предаде varna24.bg.

Ниското ниво на запълняемост на европейските газохранилища е един от факторите за повишаването на цените на газа в Европа. Други важни фактори за високите цени, са ограниченото предлагане от основните доставчици на синьо гориво и все още голямото търсене на втечнен газ от Азия.

Историческият максимум в цената от 2190,4 долара за 1000 куб. м газ беше достигнат в края на декември миналата година. Тази стойност е няколко пъти по-висока от средните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Мечтаете ли къща сред природата? Комплекс от къщи Belvedere Residence е точно за Вас! Само на 15 км от гр. Варна!
Дата: 27/05, 00:20

На този ден в историята - Умира немският учен Роберт Кох
Дата: 27/05, 00:12

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев: Преговорите между Русия и Украйна няма да се случат
Дата: 26/05, 23:54

Отново дъжд в петък
Дата: 26/05, 23:30

Безплатни консултации с турския специалист по бъбречни и чернодорбни трансплантации проф. д-р Бюлент Юнал на 4-ти юни 2022 в гр. София
Дата: 26/05, 23:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2022 | Пълна версия