Освен със самолет, до Скопие ще пътуваме и с влак


Дата: 25/01, 12:43

снимка Булфото

Освен със самолет, ще пътуваме и с влак до Скопие. 

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“ предвижда в Меморандумът за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори. Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Репубика Северна Македония Благой Бочварски.

Меморандумът предвижда още оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти, предаде "Стандарт".

Документът бе един от трите, парафирани днес  по време на съвместното заседание на двете правителства.

Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа, се казва в транспортния меморандум.

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания.

Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони.

Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония.

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се  задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Сигнал за бомба изпразни мола на бул. Стамболийски
Дата: 29/03, 16:06

Започва раздаването на хранителни помощи на над 600 хиляди души
Дата: 29/03, 15:59

Община Варна осветява училище в цветовете на българското знаме и на НАТО
Дата: 29/03, 15:52

Тревожна прогноза за цените на горивата
Дата: 29/03, 15:471 Коментар

Без СМС плащаме "Синя зона" през телефона
Дата: 29/03, 15:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия